• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Verzekeringen en financiële zaken: hoe zorg je ervoor dat ze op orde zijn? 

ingovandriel
  | 
25 november 2022

Ondernemen is niet alleen een businessplan schrijven, klanten binnen halen en opdrachten goed uitvoeren. Je moet ook denken aan de financiële zaken en je goed verzekeren als zzp’er. Onder financiële zaken wordt niet alleen verstaan ‘de administratie op orde hebben’ en ‘omzetbelasting op tijd betalen’. Je hebt overzicht nodig en een plan voor de toekomst. Vaak kijken ondernemers hier pas later naar, op het moment dat er meer geld verdiend wordt.  Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Welke heb je echt nodig? Hoe pak je dat aan en waar vind je de juiste informatie? Ik heb het voor je uitgezocht en ik neem je mee in dit artikel. Lees snel verder! 

Welke verzekeringen heeft een ondernemer echt nodig? 

Een ondernemer is verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een zorgverzekering. Die is natuurlijk voor iedereen verplicht, ondernemer of niet. Maar als zzp’er ben je verplicht om meer verzekeringen af te sluiten. Je loopt immers meer risico met een eigen bedrijf, dus je bent kwetsbaarder. Hoe weet je nu welke verzekeringen je als zzp’er echt nodig hebt? Dat is weer afhankelijk van de werkzaamheden die je doet, de grootte van je bedrijf, je eigen expertise, enzovoort. Ik kan me zo voorstellen dat je met alle verzekeringen die er zijn, niet weet welke keuze je moet maken. Want welke verzekeringen zijn verplicht en welke niet? Daarom neem ik de belangrijkste verzekeringen met je door die je afsluit als zzp’er.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht als zzp’er? 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je als zelfstandige tegen ziekte. Best wel handig om af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je in loondienst bent, dan is dit allemaal voor je geregeld. Stel je valt op de skipiste en breekt je been? Dan ben je daar zelf voor verzekert via je zorgverzekering, maar ook op je werk krijg je de dagen dat je ziek thuisblijft doorbetaald.

Als zelfstandige is dit anders, je bent zelfverantwoordelijk voor dit soort zaken. Kan je niet werken door ziekte? Dan is een AOV echt noodzakelijk. Misschien heb je veel geld in je bedrijf zitten, zodat je jezelf kunt uitbetalen. Maar als je dit niet hebt en je hebt geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan heb je geen vangnet. Waarschijnlijk kan je zonder gemaakte uren ook geen facturen declareren bij je klanten en lijd je zo aan inkomensverlies. Dus neem het zekere voor het onzekere: sluit die arbeidsongeschiktheidsverzekering als zelfstandige af. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft de financiële ondersteuning als je langdurig ziek ben of zelfs arbeidsongeschikt raakt. Door deze verzekering ben je toch verzekerd van inkomsten, je krijgt een deel van je gederfde inkomsten of een vast bedrag uitbetaald. Het is niet verplicht om dit af te sluiten, maar het is wel slim. Zeker als je net start met ondernemen. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ondernemer 

Als ondernemer vul je je dagen en werkzaamheden in zoals jij dat wilt. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Dit is heel anders dan in loondienst. Daar zit je vast aan werktijden en werkzaamheden en je kan terugvallen op collega’s voor advies. Bij het maken van fouten, ligt dat bij de werkgever en niet bij jou. Als je als ondernemer fouten maakt, dan ben jij zelf daarvoor verantwoordelijk. Voor de kleine fouten én voor de grote.

Hier kan je je gelukkig voor indekken en verzekeren. We zijn immers allemaal mensen, dus fouten maken hoort er af en toe bij. Hoe je jezelf daarvoor verzekert? Door het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Klanten die namelijk omzet mislopen doordat jij een verkeerd advies geeft, kunnen je aansprakelijk stellen voor de financiële schade. Als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, dan ben jij als zelfstandige daarvoor beschermt. Deze verzekering is vooral interessant als je als zelfstandige advies geeft aan andere partijen. Dus geef je als SEO specialist bijvoorbeeld een verkeerd advies over een zoekwoordstrategie? Of maak je als belastingadviseur een fout in de aangifteberekening? Dan zal die fout niet enorm in de kosten lopen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht om als ondernemer af te sluiten, maar het geeft een hoop rust. Je gaat er namelijk niet vanuit dat je het verkeerde advies geeft of een fout maakt in een berekening, want je wilt je klanten zo goed mogelijk helpen. Maar mocht dit toch gebeuren, dan ben je er in ieder geval voor ingedekt en weet je dat je beschermd bent. 

Rechtsbijstandverzekering bij zakelijke conflicten 

Een rechtsbijstandverzekering: is die als zelfstandige nodig of niet? Het is niet nodig om dit af te sluiten, maar misschien wel slim om het toch te doen. Het is een belangrijke verzekering voor zelfstandig ondernemers. Er kan namelijk altijd wat fout gaan buiten jouw schuld om. Als er iets fout gaat wat impact heeft op je onderneming, dan val je terug op de rechtsbijstandsverzekering.

Wanneer werkt dit in je voordeel? Als een opdrachtgever weigert de factuur te betalen. Een incassobureau inschakelen behoort dan ook tot de mogelijkheden, maar bij een verschil van mening biedt een rechtsbijstandverzekering ook uitkomst. Je kunt ook de rechtsbijstand inschakelen bij een verkeerde levering van de leverancier of wanneer deze de goederen veel te laat aflevert. Ook bij zo’n soort conflict is het fijn als je een juridische hulp in de vorm van je rechtsbijstand kunt raadplegen. Bij zakelijke conflicten kan het hoog oplopen en dit voorkom je door het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. 

Maar let op: niet alles wordt door een rechtsbijstandverzekering gedekt. Geschillen tussen vennoten, overnames of fusies, verkeersovertredingen, faillissementen, belastingzaken, conflicten met buitenlandse partijen, merknamen, octrooien, handelsnaamrechten of auteursrechten én financiering in de vorm van kredieten of subsidies vallen hier niet onder. 

Zakelijke reisverzekering voor je zakelijke trips

Wil je gebruikmaken van een zakelijke reisverzekering? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je voor je onderneming op reis gaat. Als je dat niet doet, dan streep je deze gelijk weg. Het is zonde om hier elke maand geld voor te betalen, terwijl je geen zakelijke reizen maakt. Maar deze zakelijke reisverzekering is wel interessant als je regelmatig de wereld rondvliegt voor je bedrijf of als je de wereld rondreist als digital nomad. Dus je werkt terwijl je de wereld rondreist of je blijft langer op één plek. Een normale reisverzekering dekt niet alle risico’s, dus het is noodzakelijk om voor een zakelijke reisverzekering te kiezen.

Wil je een zakelijk reisverzekering afsluiten? Let dan op de dekking die je afsluit. Een goede dekking zorgt dat de verzekering ook daadwerkelijk uitbetaalt bij een ongeluk. De werkzaamheden zijn hier een belangrijk onderdeel van. Kantoorwerk vormt bijvoorbeeld een lager risico dan werk als fietskoerier. De kans op een ongeluk is veel groter, dus betaal je ook een hogere dekking. Ook is het belangrijk om te bekijken of je voor een doorlopende reisverzekering gaat. Dit is interessant als je vaak op zakenreis gaat of als je digital nomad bent. Als je het lastig vindt om te bepalen waar je dit moet afsluiten, neem dan contact op met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Mijn favoriet is Allianz!

Financiële zaken goed regelen

Ondernemen is niet alleen geld verdienen, het is ook geld uitgeven en de administratie bijhouden. Dit zijn alleen nog de cijfermatige onderdelen, maar er gebeurt meer op financieel gebied. Bij het uitgeven hoort een zakelijke pinpas en een zakelijke credit card. Maar waarom en wanneer kies je hiervoor? 

En wat doe je als klanten niet betalen? Je schakelt dan na het versturen van een aantal herinneringen een incassobureau in. Maar wat doen zij precies en is dit echt nodig? Je wilt vast ook weten wat alle cijfers inhouden en alvast een financieel plan voor later maken, zodat je precies weet welke acties je moet uitvoeren om succesvol te worden én te blijven. Dit en meer, bespreken we hieronder!

Zakelijke credit card voor al je zakelijke betalingen 

Bij ondernemen horen ook kosten, zoals advertentiekosten, benzinekosten of kosten voor een cursus. Je wilt dit natuurlijk eenvoudig kunnen betalen. Welke opties zijn er voor het gebruik van een zakelijke betaalpas? Dat is namelijk wat je in dit geval nodig hebt. Het geld wordt hiermee gelijk van je betaalrekening afgeschreven en daardoor weet je precies waar je aan toe bent. 

Daarnaast is er de zakelijke credit card als zakelijk betaalpas. Het voordeel van een credit card is dat je er contact geld mee opneemt en je betaalt er direct mee in de winkel. Een zakelijke credit card, zoals de American Express, geeft dus het gemak van direct afrekenen. Aan het einde van de maand zie je op je zakelijke rekening het totaal van wat je uitgegeven hebt. Dan worden de bedragen afgeschreven. Bij creditcardmaatschappijen zijn er verschillende mogelijkheden in de aflossingstermijn en je betaallimiet, dus doe onderzoek naar wat het beste bij jou past. Let op: omdat de creditcard maatschappij het geld in feite voorschiet, is het een soort lening. Je betaalt daarom rente.

Een credit card is vooral fijn als je naar het buitenland gaat, want veel betaalpassen zijn in het buitenland niet te gebruiken. Alles wat je in het buitenland koopt is meteen verzekerd en het doen van grotere uitgaves is ook makkelijker, omdat je dit in een later stadium pas terugbetaalt aan de maatschappij. Dit biedt vooral een uitkomst als er niet genoeg geld op je rekening staat om al je rekeningen te betalen, terwijl je binnen een aantal weken wel de nodige inkomsten hiervoor zal ontvangen. 

Incassobureau inschakelen: oplossing als klanten niet betalen

Je bent pas echt een ondernemer als je betalende klanten hebt. Maar niet elke klant betaalt op tijd. Sterker nog: soms betalen ze helemaal niet. Dit is best wel zuur, want jij hebt je best gedaan. Je hebt een klant geholpen met een dienst of product, stuurt daarna een factuur, meerdere betalingsherinneringen en vervolgens reageert een klant hier niet op. Dit kost je veel tijd en energie, misschien zelfs wel slapeloze nachten. En weet je wat? Dat is het niet waard, want er bestaan oplossingen voor. Wat doe je als je klant niet betaalt?

Een incassobureau inschakelen, natuurlijk. Zij neemt het werk voor je uit handen. Een incassobureau gaat voor je aan de slag op basis van alle informatie. Ze maakt een plan van aanpak en neemt contact op met je niet-betalende klant. Soms is een vriendelijk telefoontje al genoeg om je klant toch te laten betalen. Andere keren sturen ze een strenge brief toe, omdat dat meer effect heeft.

De incassokosten worden altijd betaald. Klanten ontvangen vaak een aanmaning van het incassobureau met daarin de kosten voor de niet-betaalde factuur en incassokosten. Dus als ondernemer kost het je geen geld om een incassobureau in te schakelen. 

Budget coach inschakelen: haal alles uit je financiële zaken

Het is belangrijk om de financiële kant van je onderneming op orde te hebben. Niet alleen moet je op de hoogte zijn van de inkomsten en je uitgaven. Je moet goed vooruitplannen, op de hoogte zijn van welke kosten eraan komen én geld opzij zetten voor de Belasting. Je geld goed managen, zorgt ervoor dat je een gezonde onderneming opbouwt. Veel ondernemers lopen vast op deze financiële kant. Ze hebben geen gedegen plan staan. Door een budget coach in te schakelen, maak je wél een gedegen plan en ga je aan de slag met het managen van je financiële geldstromen.

Een budget coach heeft namelijk veel ervaring met het coachen van bedrijven en ondernemers. Hij of zij helpt je dus een toekomstplan te maken voor je onderneming, maar ook om je financiële positie te verbeteren. Een budget coach helpt je doelen te bepalen en is de sparringpartner die je verder helpt dan met alleen een administratief overzicht behouden. 

Het voelt misschien tegenstrijdig om een budget coach in te schakelen, want het kost immers geld. Maar dit levert je als ondernemer uiteindelijk weer geld op. Je bespaart namelijk geld door je financiële geldstroom goed te beheersen en een financieel plan te maken dat werkt. 

De juiste begeleiding bij het ondernemen

Zoals je hebt gelezen, komt veel op je af op het gebied van verzekeren en financiële zaken als je ondernemer bent. Of je nu een startende ondernemer bent of al wat meer gevorderd, als je weinig verstand hebt van deze zaken is het toch slim om begeleiding te zoeken. Een ondernemer moet namelijk niet alles alleen willen doen. Dan blijf je vaak lang bepaalde dingen uitzoeken en dat is onnodig en zonde. Er is natuurlijk veel te vinden op internet, maar hoe weet je of dit de juiste informatie is? Hoe weet je wat de beste keuze is voor je onderneming? Ik zie dat veel ondernemers hierin blijven hangen. Zij blijven het uitzoeken, maar durven geen beslissingen te maken. 

Business coach inschakelen als hulp bij het ondernemen!

Financiële zaken en verzekeren zijn ook ingewikkelde zaken als je ondernemer bent. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen en het zelf uit te zoeken. Laat je goed voorlichten en vind de juiste begeleiding. Begeleiding in de vorm van een financieel adviseur die je over de bovenstaande zaken informeert, bijvoorbeeld. Maar denk ook aan een business coach. Een business coach heeft veel kennis van zaken en niet alleen over het ondernemen zelf. Zij bezitten vaak ook kennis van financiële zaken, verzekeren, marketing, communicatie en over het ondernemen in de praktijk. 

Heb je hulp nodig bij het ondernemen? Dan is het slim om een business coach in te schakelen. Samen kom je namelijk verder! Je schakelt een business coach in om ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om je mindset en je perspectief te veranderen. Een business coach helpt je strategieën te formuleren en je belemmerende overtuigingen te veranderen, zodat je uit je comfortzone stapt. En het heeft nog meer voordelen! Zo staat er altijd iemand naast je als sparringpartner, waar je alle vragen aan stelt, die met je meedenkt over financiële zaken of verzekeringen. Daarnaast helpt een business coach je met timemanagement en ook met focussen op de hoofdzaken.

Hoe weet ik wie bij mij past?

Een business coach uitzoeken is lastig. Hoe weet je of iemand echt betrouwbaar is en je echt verder helpt? Vaak weet je dat niet van tevoren, het is daarom aan te raden om iemand te volgen op social media, zodat je weet wat iemand bezighoudt. Bekijk ook de website en onderzoek wat een business coach al zelf bereikt heeft. Heel eerlijk: iemand die net uit loondienst komt en geen trackrecord heeft, is dat echt degene die je verder gaat helpen? Of iemand die al meerdere bedrijven heeft opgezet en zelf al 10 jaar ondernemer is? Ga daarom ook eerst een kennismakingsgesprek met iemand aan en stel daarin je vragen. Maak op basis daarvan je keuze.  

Wat kost dit gemiddeld?

De kosten voor een business coach lopen erg uiteen. Het is vaak niet goedkoop. Wil je gebruikmaken van een business coach, bepaal dan eerst of je dit voor een langere periode wilt of dat je een keer een losse sessie wilt boeken. Een losse sessie kost namelijk rond de €100. Met een losse sessie kom je wel een stukje verder, maar vaak is het aantrekkelijk om meerdere sessies te boeken, want dan kom je namelijk pas echt verder. Je hebt een stok achter de deur die je misschien wekelijks of tweewekelijks verder helpt en de stappen met je doorneemt die je moet zetten. Soms worden meerdere sessies aangeboden in pakketten en dat is vaak goedkoper dan het boeken van meerdere, losse sessies. 

Ik, Ingo van Driel, wil jou graag coachen!

Mijn naam is Ingo van Driel en ik ben business coach. Ik help je met deze bovengenoemde, soms ingewikkelde zaken. Ik help graag startende ondernemers een bedrijf op te bouwen door een ondernemersplan te schrijven, het vinden van klanten, ondernemersvaardigheden te leren ontwikkelen en blokkades te doorbreken. Maar ik ben er ook voor gevestigde ondernemers die hun bedrijf verder willen opbouwen, diensten willen uitbreiden, nieuwe klantgroepen willen vinden of meer geld voor diensten willen vragen. 

De afgelopen 20 jaar heb ik veel kennis en ervaring opgedaan in het opzetten van eigen ondernemingen en deze tot een succes uitgebouwd. Ondernemen is echt mijn passie en nu help ik anderen hiermee. Ik heb veel bedrijven van binnen gezien en kan daarom ook ondernemers helpen de juiste keuzes te maken. 

Heb je nog vragen over hoe je verschillende kanten in je onderneming aanpakt? Laat dan een reactie achter onder dit artikel of neem contact met me op. Ik help je graag het beste uit je onderneming en uit jezelf te halen! 

Artikel uit de categorie:
Financieel

0 Reacties op "Verzekeringen en financiële zaken: hoe zorg je ervoor dat ze op orde zijn? "

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos