• Login
 • 0

  Geen producten in je winkelmand.

Alles over de rechtsbijstandverzekering lezen? Dat doe je hier!

ingovandriel
  | 
25 juli 2022

Als zelfstandig ondernemer ben je natuurlijk het liefst bezig met je eigen werkzaamheden en het opbouwen van je bedrijf. Daarnaast heb je te maken met enorm veel verschillende organisatorische en administratieve zaken voor je bedrijf, die buiten je directe werkactiviteiten vallen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Vraag je je af of jouw bedrijf verzekerd moet zijn voor rechtsbijstand? Voor jou heb ik alle relevante informatie verzameld over rechtsbijstand. Na het lezen van dit artikel weet je dan ook precies welke mogelijkheden je allemaal hebt. Lees daarom snel verder en ontdek alles over rechtsbijstand, waarom jij een rechtsbijstandverzekering nodig hebt en waar je die het beste vergelijkt en afsluit!

De risico’s van een eigen bedrijf

Als ondernemer ben je eigen baas. Je hebt dan ook de vrijheid om je werk precies zo in te vullen als jij dat wilt en de opdrachten aan te nemen die het beste bij je passen. Dat is een heel groot verschil met werken in loondienst. Als werknemer ben je meer gebonden aan de eisen van je werkgever, maar geniet je ook van veel meer zekerheden dankzij je werk.

Hoewel een werknemer zelf ook verantwoordelijkheden heeft in het uitvoeren van de werkzaamheden, zijn er toch veel minder zaken om rekening mee te houden. In overleg met een team, team lead of manager ga je aan de slag. En voor het grootste deel heb je juridische bescherming van je werkgever, mocht er eens iets fout gaan op werkgebied. Dat is wel zo prettig. De aansprakelijkheid voor werk gerelateerde fouten ligt bijvoorbeeld voor een groot deel bij de werkgever.

Wat is rechtsbijstand?

Rechtsbijstand is juridische ondersteuning door bijvoorbeeld een advocaat of juridisch specialist. Wanneer je een juridisch geschil hebt als zelfstandig ondernemer, is er de rechtsbijstand zakelijk.  Zo kan er een conflict zijn met klanten, leveranciers of werknemers. Als zoiets gebeurt kan je meestal wel juridisch advies gebruiken, maar zelf een advocaat inhuren is ontzettend duur. Dit kan een flinke kostenpost worden, zeker als je dit als zelfstandig ondernemer uit je financiële reserves moet halen. Om je bedrijf financieel te beschermen kan je daarom het beste een rechtsbijstandverzekering afsluiten, zoals een rechtsbijstandverzekering Univé.

Rechtsbijstandverzekering wat is dat?

Een rechtsbijstandverzekering is een belangrijke, zakelijke verzekering voor zzp’ers. Als er buiten jouw schuld om zaken mislopen die wel impact hebben op jouw onderneming, kan je niet rekenen op een groot bedrijf dat achter je staat. Het afsluiten van rechtsbijstandverzekering is dan ook aan te raden, en in sommige gevallen zelfs verplicht. Wanneer een rechtsbijstandverzekering in jouw voordeel kan werken? Denk aan deze situaties:

 • Een leverancier die veel te laat levert of de verkeerde spullen of hoeveelheid levert;
 • Een klant of opdrachtgever die weigert de factuur te betalen;
 • Een werknemer die zich niet aan de afspraken houdt of het niet eens is met zijn arbeidscontract.

Je wilt het natuurlijk graag voorkomen, maar dit soort conflicten kunnen voorkomen en dan wil je rechtsbijstand inschakelen. Bescherm jezelf en je bedrijf tegen de juridische gevolgen en kosten hiervan. Dat is de beste reden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Verplicht een rechtsbijstandverzekering afsluiten als zzp’er

Het is niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar feit is dat er zakelijke conflicten kunnen ontstaan. Het prijskaartje van de juridische gevolgen hiervan kan heel hoog zijn. Dit is te voorkomen met een rechtsbijstandverzekering. Het is dus wel aan te raden om een rechtsbijstandverzekering te hebben, zodat de kosten van rechtsbijstand inschakelen beperkt blijven.

Wat valt onder de rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering zijn de kosten van juridische bijstand bij een zakelijk conflict gedekt. Afhankelijk van de polisvoorwaarden kunnen ook bemiddeling en juridisch advies onder de dekking vallen. Zo voorkom je een rechtszaak of juridische procedure: voor veel partijen heeft dat de voorkeur. Juridisch advies is op veel vlakken ook prettig voor een ondernemer, omdat daarmee veel problemen kunnen worden voorkomen. Dit kan gaan over advies over personeel, de aankoop of huur van een bedrijfsruimte of sociale wetgeving. 

Niet alle juridische conflicten en geschillen worden gedekt door een rechtsbijstandverzekering. Over het algemeen komen de volgende zaken niet in aanmerking voor rechtsbijstand:

 • Verkeersovertredingen;
 • Faillissement;
 • Belastingzaken;
 • Geschillen tussen vennoten;
 • Overnames of fusies;
 • Conflicten met buitenlandse partijen;
 • Financiering in de vorm van kredieten of subsidies;
 • Merknamen, octrooien, handelsnaamrechten en auteursrechten. 

Risico’s als je geen rechtsbijstandverzekering hebt

Welk risico loop je als je geen rechtsbijstandverzekering hebt? Wanneer een juridisch conflict ontstaat, moet je het bedrijfsvermogen aanspreken om juridische bijstand of juridisch advies te financieren. Is dat niet voldoende? Dan zal je het uit eigen zak moeten betalen. Stel een leverancier levert de verkeerde goederen, levert ze niet op tijd of levert er veel te weinig. Dit heeft gevolgen voor jouw bedrijf en voor jouw inkomen. Dan ontstaat al financiële schade. Heb je niet de middelen om via de gerechtelijke weg stappen te ondernemen, dan zal je hier niets aan kunnen doen. 

Ga je een advocaat of juridisch specialist wel financieren uit bedrijfsmiddelen of met privévermogen? Dan ben je het geld kwijt aan de juridische bijstand. Zeker wanneer het een conflict is dat van invloed is op je inkomsten, kan dat enorm vervelend zijn. Weigert een klant te betalen? Dan moet je zelf afwegen of de kosten van het inhuren van rechtsbijstand opwegen tegen het gederfde inkomen.

Rechtsbijstandverzekering

Andere mogelijkheden

Zijn er dan geen andere verzekeringen naast rechtsbijstand zzp die al veel kunnen dekken van de mogelijke schadeposten? Je wil natuurlijk ook niet oververzekerd zijn. Maar wanneer je alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, is dit niet voldoende. Je bent dan verzekerd voor zaak- en letselschade. Gooi je per ongeluk een bloempot van een klant omver? Dan dekt je verzekering de schade

De aansprakelijkheidsverzekering is alleen niet van toepassing op andere schade. Hierbij kan het gaan om de bedrijfsvoering, aankoop en levering of niet betaalde facturen. Een rechtsbijstandverzekering is er voor allerlei advies bij alle voorkomende juridische conflicten waarbij een juridisch specialist of advocaat onmisbaar is. 

Hetzelfde geldt voor privéverzekeringen, die bieden geen dekking wanneer er een juridisch geschil ontstaat tijdens het uitoefenen van je beroep. Een rechtsbijstand zzp is natuurlijk niet hetzelfde als een verzekering van een privépersoon, vanwege de aard van de juridische geschillen. Hoe uitgebreid je particuliere verzekering ook is, het is niet voldoende voor het inzetten van rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd?

Een rechtsbijstandverzekering kan je niet achteraf afsluiten, als er al een juridisch conflict is. Als je een verzekering afsluit is er namelijk vrijwel altijd een wachttijd van drie maanden voordat rechtsbijstand inschakelen mogelijk is. Op die manier voorkomen verzekeraars dat ondernemers die per direct juridisch advies nodig hebben, zich alleen aanmelden zodra ze rechtsbijstand nodig hebben. Een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd is dan ook niet mogelijk.

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Is er een keer een opdrachtgever die niet betaalt of een probleem met de levering van je voorraad? Daar hoef jij je als ondernemer minder zorgen over te maken met een rechtsbijstandverzekering. Met de juiste dekking kan je zelfs met rechtsbijstand arbeidsconflict uit de weg gaan, door de focus te leggen op bemiddeling. Zo weegt rechtsbijstand niet zwaar op je zakelijke of privévermogen en kan jij je zonder zorgen richten op je werkzaamheden.

Rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken

Je kan de rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken om erachter te komen welke rechtsbijstandverzekering het beste bij jouw onderneming en ondernemersactiviteiten past. Maar hoe pak je dat aan? Eerst inventariseer je welke voorwaarden wenselijk zijn voor jouw onderneming, waarna je bij de aanbieders van een rechtsbijstandverzekering zakelijk nagaat of zij die voorwaarden nastreven. En om te zien welke premie daarbij hoort. 

Het verzamelen en onderzoeken van deze informatie is niet heel makkelijk, omdat verzekeraars hun polissen verschillend indelen en sommige premies niet openbaar bekend zijn. Pas na een uitgebreid adviesgesprek en het aanleveren van de juiste bedrijfsdocumenten, kan dan een berekening gemaakt worden. Rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken is echter wel de moeite waard, hoewel het niet makkelijk is om alle informatie van de verzekeraars te verzamelen.

Waarom je rechtsbijstandverzekeringen moet vergelijken

Door rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken, zorg je ervoor dat je de juiste voorwaarden en dekking krijgt voor jouw bedrijf. Bij een vergelijking tussen verschillende verzekeraars zie je al gauw grote verschillen in de voorwaarden en de prijs. De premie die je betaalt is natuurlijk ook van belang, en of je dit jaarlijks of maandelijks wil doen. Hier moet je op letten bij rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken: 

 • Dekking en dekkingspercentage;
 • Looptijd contract en opzegtermijn;
 • Premiekosten per maand of per jaar;
 • Verzekerd bedrag;
 • Eigen risico.

Door te vergelijken vind je de beste match voor jouw onderneming. Maar wat als er zoveel informatie op je af komt dat vergelijken heel lastig wordt? Of wanneer je geen tijd en zin hebt om alles zelf uit te zoeken? Dan kan je terecht op de site van Yezzer, waar je makkelijk je gewenste rechtsbijstandverzekering voorwaarden invult. Met enkele gegevens over je beroep en bedrijf zie je direct welke rechtsbijstandverzekeringen bij je passen.

Rechtsbijstandverzekering zzp afsluiten

Heb je de rechtsbijstandverzekering gevonden met de beste voorwaarden? Dan kan je die ook direct afsluiten bij Yezzer. Ga je een verzekering afsluiten direct bij een verzekeraar? Reken er dan maar op dat je er veel tijd aan kwijt bent. Je moet starten met een adviesgesprek, allerlei documenten aanleveren en vervolgens op kantoor verschijnen voor identificatie en ondertekening. Bij Yezzer kan je eenvoudig en snel online je rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Yezzer rechtsbijstandverzekering

Regel snel en makkelijk je rechtsbijstandverzekering bij Yezzer. Met lage kosten en een duidelijke site weet je precies welke informatie op jou van toepassing is. Zonder dat je zelf alle polissen hoeft door te nemen. Yezzer is gespecialiseerd in het verzekeren van zzp’ers en ondernemers en biedt je alles wat je nodig hebt. Heb je meer informatie nodig over een verzekering voor jouw bedrijf? Dan kan je altijd terecht bij een specialist met de juiste kennis. 

Bij Yezzer kan je ook diverse andere verzekeringen voor zzp’ers en ondernemers vergelijken. Andere verzekeringen die beschikbaar zijn bij Yezzer:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • Bedrijfsverzekering
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
 • Crowdsurance
 • Cyberverzekering
 • Verzuimverzekering
 • Zorgverzekering

Op de site van Yezzer vergelijk je direct de grootste verzekeraars in het ruime aanbod, regel je simpel en snel je aanvraag en krijg je altijd de beste premie.

Yezzer rechtsbijstandverzekering zzp voordelen

Je rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken en afsluiten via Yezzer heeft vele voordelen. Hier heb ik ze voor je onder elkaar gezet:

✅ Grootste onafhankelijke aanbod rechtsbijstandverzekering van Nederland;
✅ Vergelijken rechtsbijstandverzekering zzp op belangrijke voorwaarden;
✅ Met collectiviteitskorting profiteer je van een lage premie;
✅ Simpel en snel online afsluiten;
✅ Trainingen en events voor ondernemers;
✅ Persoonlijk advies.

Verzekeren is goedkoper, makkelijker en begrijpelijker met Yezzer. Wil je ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten via Yezzer? Ik leg je precies uit hoe het werkt.

Yezzer rechtsbijstandverzekering afsluiten

Wanneer je voor een rechtsbijstandverzekering via Yezzer kiest, heb je een aantal eenvoudige opties op de overzichtelijke site. Zo is het heel makkelijk om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Kies zelf of met hulp van een adviseur de beste verzekering voor jou, met zeer scherpe premies.

 • Gebruik de gratis vergelijker op basis van jouw wensen;
 • Kies een goedkope rechtsbijstandverzekering die bij jouw situatie past;
 • Sluit je verzekering makkelijk, snel en online af;
 • Toch nog advies nodig voor je een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten? Bel of mail met de specialisten van Yezzer en zij helpen je graag verder!

Meest gestelde vragen over rechtsbijstandverzekering

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het nut van de rechtsbijstandverzekering, waar je verzekeraars kan vergelijken en hoe je een rechtsbijstandverzekering zzp afsluit. Heb je toch nog vragen over de rechtsbijstandverzekering? Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

1. Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

De premiekosten van een rechtsbijstandverzekering worden berekend op basis van de gekozen voorwaarden en aanbiedende verzekeraar. Denk hierbij aan zaken zoals het soort beroep, hoeveel omzet je hebt, het te verzekeren bedrag en de hoogte van het eigen risico. Het kan enorm verschillen per aanbieder, daarom is de vergelijking van Yezzer ook zo handig!

2. Is een rechtsbijstandverzekering echt nodig?

Hoewel een rechtsbijstandverzekering niet wettelijk verplicht is en je er misschien niet direct gebruik van maakt, zijn de juridische kosten wanneer je wel rechtsbijstand nodig zijn zo hoog dat een verzekering wel aan te raden is. Zo ben je beschermd tegen hoge rekeningen bij conflicten met een klant of leverancier, voorkom je enorme kosten om openstaande facturen te incasseren en zijn zelfs de proceskosten gedekt wanneer een juridisch proces uitloopt op een verlies.

Artikel uit de categorie:
Financieel

0 Reacties op "Alles over de rechtsbijstandverzekering lezen? Dat doe je hier!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos