• Login
 • 0

  Geen producten in je winkelmand.

AOV: beste arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er

ingovandriel
  | 
22 juli 2022

Ben je ondernemer, maar heb je nog geen AOV afgesloten? Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden die er zijn voor zelfstandig ondernemers, dus je bent op de juiste plek terechtgekomen. Door de beste informatie voor ondernemers op een rijtje te zetten kan jij de juiste keuzes maken. De AOV verzekering beschermt jou als zzp’er tegen financiële problemen wanneer je niet kan werken door ziekte. Ontdek in dit artikel alles wat je als zelfstandig ondernemer wilt weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering!

De risico’s van zzp’er zijn

Als je in loondienst werkt, ben je werknemer en heeft je werkgever de taak om verschillende zaken voor je te regelen. Denk daarbij aan vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen en ziektedagen. Gedurende het jaar zet je werkgever een deel van je loon opzij dat je eens in het jaar uitbetaald krijgt als vakantiegeld. Dat gebruik je meestal tijdens je vakantie, die je opneemt omdat je per aantal gewerkte uren het recht opbouwt op een bepaald percentage vrije uren. Ook zorgt je werkgever ervoor dat een deel van je loon in een pensioenfonds terechtkomt. Als je langdurig ziek wordt of permanent arbeidsongeschikt raakt, heb je recht op doorbetaling van (een deel van) je loon. 

Ben je zelfstandig ondernemer, zzp’er of heb je een eigen bedrijf? Dan ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor al deze zaken. Ben je ziek, val je voor langere tijd uit of raak je arbeidsongeschikt door een ernstig ongeval? Dan is daar geen vangnet voor, omdat je geen vaste werkgever hebt. Zonder gemaakte uren kan je (waarschijnlijk) niet factureren bij je klanten en lijd je inkomensverlies. 

Misschien kan je dit in eerste instantie opvangen met spaargeld of eigen vermogen, maar als het langer duurt zal ook dit opraken. En dat terwijl je kosten doorlopen. Hoe ondernemers zichzelf hiertegen kunnen beschermen? Door het afsluiten van een AOV. Weet je niet wat een AOV verzekering zzp is of wil je meer weten over AOV zzp? Lees dan snel verder voor alle ins en outs over de beste AOV verzekering.

Wat is een AOV?

AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering: een verzekering die ervoor zorgt dat je financiële ondersteuning hebt als je langdurig ziek bent of permanent arbeidsongeschikt raakt. Als je als ondernemer de mogelijkheid verliest om zelf voor een inkomen te zorgen, ben je met een AOV verzekering toch nog verzekerd van inkomsten. Dit kan gaan om een deel van je gederfde inkomen of om een vast bedrag. 

Wanneer is een AOV verzekering van toepassing? Je kiest voor een AOV wanneer je een eigen bedrijf beheert, ondernemer bent of ingeschreven staat als zzp’er. Een AOV zzp is echt onmisbaar, omdat je als zelfstandig ondernemer geen ander vangnet hebt dan je eigen opgebouwde vermogen. Sluit een AOV verzekering zzp af en je hebt weer een zorg minder Dan kan je je volledig zorgeloos richten op je onderneming. 

Waarom een AOV afsluiten?

Waarom je als zelfstandig ondernemer een AOV moet afsluiten, heeft vooral te maken met een bepaalde zekerheid die je voor je inkomen wil. Ziekte of arbeidsongeschiktheid kan je moeilijk voorzien, maar dit moet je niet tegenhouden om je eigen bedrijf te starten. Door de risico’s te beperken kan jij toch je droombaan creëren, zonder dat je alles op het spel zet. Een AOV afsluiten is dan ook heel verstandig en geeft rust in het ondernemerschap. 

Verplicht een AOV afsluiten als zzp’er

Het is als zelfstandig ondernemer niet verplicht om een AOV verzekering af te sluiten, maar er zijn politieke plannen om dit te wijzigen. Als zelfstandig ondernemer loop je namelijk meer risico’s dan wanneer je in loondienst bent. Werknemersverzekeringen die mensen in loondienst beschermen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, zijn wel al verplicht. Dat komt doordat bedrijven anders te grote risico’s zouden lopen. Met een verplichting bescherm je dus zowel het bedrijf als de werknemer. 

Voor zzp’ers ligt dit meestal anders, omdat het bedrijf eigenlijk niet kan bestaan zonder de werkzaamheden die jij als eigenaar uitvoert. Als je ziek bent, komt waarschijnlijk alles stil te liggen. Omdat dit een onderwerp is dat wel door de politiek is opgepakt, is er een kans dat een AOV verplichting in de toekomst wel ingevoerd wordt. 

Risico’s zonder AOV

Als je geen AOV afsluit, loop je verschillende risico’s. De belangrijkste is misschien wel de kans dat je zonder inkomsten komt te zitten. Zonder AOV moet je ervoor zorgen dat je zelf voldoende fondsen hebt om de inkomstenstop op te vangen.

Voor een aantal ziektedagen per jaar is dit nog wel te overzien. Maar als het om langdurige ziekte gaat of je wordt permanent arbeidsongeschikt, dan kan je hier als kleine ondernemer nauwelijks voldoende voor bij elkaar sparen. Tegelijkertijd lopen je kosten door, zowel privé als zakelijk. Vroeg of laat kom je hierdoor in de problemen.

Voordelen van het hebben van een AOV

Het hebben van een AOV heeft verschillende voordelen. Zo heb je met een AOV verzekering als zelfstandige ook een vangnet, net als werknemers in loondienst. Dat scheelt veel in het plannen en opbouwen van een spaarpotje voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. En omdat je dat extra geld weer kan investeren in je bedrijf, kan je nog sneller groeien!

AOV vergelijken

Voor je een AOV afsluit, onderzoek je natuurlijk eerst grondig welke aanbieder voor jou de beste AOV verzekering zzp heeft. Dit doe je door te inventariseren welke voorwaarden allemaal op jou van toepassing zijn, welke aanbieders de voorwaarden van jouw keuze aanbieden en welke premie ze daarvoor in rekening brengen.

Het is niet eenvoudig om al die informatie overzichtelijk bij elkaar te brengen met het aantal verzekeringsaanbieders dat Nederland kent. Van AOV Allianz tot AOV verzekering Nationale Nederlanden: er komt veel informatie op je af wanneer je alle mogelijkheden onderzoekt. Toch is vergelijken wel echt de moeite waard.

Waarom je verschillende AOV’s moet vergelijken

Er zijn ontzettend veel factoren die meespelen wanneer het om verzekeringen gaat. Daarom loont het vaak de moeite om een goede vergelijking te maken. Er zit vaak een enorm verschil tussen de verschillende aanbieders van verzekeringen. Dan gaat het niet alleen om de kosten, maar ook om het soort risico dat je verzekert en voor welke periode. 

Een ondernemer met veel voorraad en een kantoorruimte heeft een ander soort verzekering nodig dan een freelancer met alleen een laptop. Ook de aard van de werkzaamheden speelt natuurlijk mee: ben je glazenwasser of SEO specialist? Oftewel: hoeveel risico loop je om arbeidsongeschikt te worden? En hoe groot is de kans dat je in een bepaalde situatie je werk niet meer kunt uitvoeren? Daarom is het handig om de verschillende AOV’s te vergelijken op voorwaarden zoals:

 • Kosten per maand of per jaar
 • Looptijd en opzegtermijn
 • Dekkingspercentage
 • Uitkeringsperiode
 • Arbeidsongeschiktheidspercentage
 • Contracttermijn

Zo kan je de best passende verzekering vinden voor jouw situatie. Wanneer je verzekeringen gaat vergelijken, zal je erachter komen dat niet iedere aanbieder geschikt is. Ga je de AOV zzp vergelijken door zelf alle informatie te verzamelen? Of kies je voor het gemak van een overzichtssite waar alle variabelen al bekend zijn? Op de website van Yezzer vergelijk je eenvoudig AOV aanbieders op alle belangrijke voorwaarden.

Beste AOV verzekering zzp

Wanneer je eenmaal de beste AOV verzekering zzp hebt gevonden, wil je deze natuurlijk wel direct afsluiten. Helaas is het zo dat er bij het afsluiten van een verzekering veel komt kijken. Denk aan een adviesgesprek, het aanleveren van documenten en de ondertekening. Niet bij alle aanbieders is het mogelijk om online een AOV af te sluiten. Van de 1,3 miljoen zzp’ers en mkb’ers in Nederland is een groot deel onverzekerd. Waarom? Het aanvragen van een AOV verzekering is tijdrovend, duur en ingewikkeld. 

Bij online vergelijker Yezzer kan online afsluiten wel. Door het gebruik van slimme technologie heb je in plaats van in 10 dagen, binnen 10 minuten een AOV verzekering. Door het versimpelen van het proces scheelt het enorm in tijd en kosten. Yezzer is dan ook dé plek waar je de best passende AOV verzekering vindt en direct afsluit. 

Yezzer AOV

Op Yezzer.nl vergelijk je gratis en snel AOV verzekering aanbieders. Daarnaast kan je ook alle andere verzekeringen voor zzp’ers en mkb’ers vergelijken. De volgende verzekeringen zijn beschikbaar bij Yezzer:

 • AOV verzekering zzp
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • Bedrijfsverzekering
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
 • Crowdsurance
 • Cyberverzekering
 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Verzuimverzekering
 • Zorgverzekering

Via Yezzer vergelijk je direct de grootste aanbieders in het ruime aanbod, regel je makkelijk online de aanvraag én krijg je altijd de beste deal. 

Yezzer AOV voordelen

Er zitten veel voordelen aan het vergelijken en afsluiten van een AOV via Yezzer. Hier heb ik ze nog eens voor je op een rijtje gezet

✅ Het grootste onafhankelijke aanbod AOV’s van Nederland;

✅ Vergelijk AOV’s op alle belangrijke voorwaarden;

✅ Collectiviteitskortingen zorgen voor de laagste premies;

✅ Eenvoudig en snel online AOV verzekering afsluiten;

✅ Persoonlijk advies wanneer jij dat nodig hebt.

Met zoveel voordelen is er geen enkele reden om niet het snelle en eenvoudige systeem van Yezzer te gebruiken. Hoe je een AOV afsluit via Yezzer, lees je hieronder.

Yezzer AOV afsluiten

Wanneer je voor een AOV via Yezzer kiest, heb je verschillende eenvoudige opties op de overzichtelijke website. Die maken het voor jou heel makkelijk om een AOV verzekering af te sluiten. Je kiest zelf of met hulp van een adviseur de verzekeringen die jij nodig hebt. Met zeer scherpe premies!

 • Gebruik bijvoorbeeld gratis de vergelijker, waarmee je snel en makkelijk filtert op voorwaarden, prijs en aanbieder. Zo zie je direct welke AOV bij jou past;
 • Sluit een AOV verzekering of AOV verzekering zzp af zonder advies, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan. Makkelijk, snel en online;
 • Vraag een AOV zzp aan met advies van een verzekeringsadviseur, zodat je meteen passend advies ontvangt en een weloverwogen keuze maakt. Helder advies op maat, zonder ingewikkelde taal.

Soorten AOV’s

Bij Yezzer kan je AOV verzekeringen van verschillende aanbieders vergelijken. Het is daarbij van belang om te weten dat er meerdere mogelijkheden zijn wanneer het om een AOV gaat. Hieronder heb ik de drie opties uitgelicht.

Traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met de traditionele AOV heb je als ondernemer de meest complete dekking. Zo heb je zekerheid voor continuïteit van je inkomensstroom bij arbeidsongeschiktheid, maximaal tot aan je pensioenleeftijd. Aan een AOV zzp met deze dekking zit wel een prijskaartje en de premie is bij deze optie het hoogst.

Uitgeklede arbeidsongeschiktheidsverzekering

De uitgeklede AOV verzekering is bedoeld om jezelf te verzekeren tegen ernstige ziekten en ongevallen. Ook heeft de uitgeklede AOV zzp geen uitgebreide uitkeringsduur. Die is of veel korter dan bij een traditionele AOV of je krijgt een eenmalige uitkering. Het voordeel is dat de premiekosten veel lager zijn.

Collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je aangesloten bent bij een brancheorganisatie of beroepsorganisatie, kan je in aanmerking komen voor een collectieve AOV verzekering zzp. Daarmee heb je vaak recht op korting wanneer je een verzekering afsluit. Ook bij Yezzer zijn dit soort collectieve verzekeringen te vinden, zodat je altijd de voordeligste optie kiest.

Meest gestelde vragen over AOV

Nu je alles weet over het selecteren en afsluiten van een AOV, wil je misschien wel direct aan de slag met het aanvragen van een verzekering via Yezzer. Heb je toch nog vragen? Hieronder heb ik de meest gestelde vragen over de AOV voor je verzameld.

1. Is het afsluiten van een AOV verzekering verplicht?

Het afsluiten van een AOV is niet verplicht, maar vanuit de politiek zijn er wel initiatieven om een verplichting in te voeren voor zzp’ers. Wanneer verplichte AOV zzp eraan komt, is nog onbekend.

2. Hoeveel kost een AOV?

De premiekosten die je betaalt voor een AOV kunnen erg verschillen per aanbieder. Dat heeft te maken met de geselecteerde voorwaarden en ook met de aanbieder van de verzekering. Ga daarom AOV vergelijken. Met de vergelijkingstool voor AOV’s van Yezzer krijg je eenvoudig en snel een duidelijk overzicht van kosten van AOV’s van verzekeraars. 

3. Kan je overstappen met een AOV?

Soms kom je erachter dat je huidige AOV verzekering zzp niet meer passend is. Of ben je bij een andere verzekeraar veel goedkoper uit tegen dezelfde voorwaarden. Dan wil je vast weten of je zomaar mag overstappen zonder overstapboete. In de meeste gevallen is het zo dat je eerst een bepaalde periode vastzit aan een verzekering, voordat je kan overstappen. Na het aflopen van de eerste periode is opzeggen meestal maandelijks mogelijk.

Artikel uit de categorie:
Financieel

0 Reacties op "AOV: beste arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp'er"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos