• Log in
 • 0

  Geen producten in je winkelmand.

Alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp!

ingovandriel
  | 
26 juli 2022

Als zelfstandig ondernemer krijg je met enorm veel verschillende organisatorische en administratieve zaken te maken. Zaken die buiten je directe werkzaamheden vallen. Een goed voorbeeld hiervan is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Vraag je je af of deze verzekering op jouw bedrijf van toepassing is? Ik heb alle relevante informatie verzameld over de BAV, zodat jij na het lezen van dit artikel precies weet welke mogelijkheden je allemaal hebt. Lees dus snel verder en ontdek alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, waarom jij deze verzekering nodig hebt en waar je die het beste afsluit!

De risico’s van het ondernemerschap

Als ondernemer ben je eigen baas en heb je veel vrijheid om je werk precies zo in te vullen als jij dat wilt. Een heel verschil met werken in loondienst – waar je als werknemer meer gebonden bent aan de eisen van je werkgever, maar daarentegen ook veel meer zekerheden hebt. Hoewel ook een werknemer zelf verantwoordelijkheden heeft in het werk, zijn er toch veel minder zaken waar je rekening mee hoeft te houden. Ook kan je overleggen met je teamgenoten of leidinggevende wanneer je input nodig hebt bij het geven van advies aan een klant. En de aansprakelijkheid voor werk gerelateerde fouten? Die ligt voor een groot deel bij de werkgever.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

De verantwoordelijkheid voor de gevolgen van fouten in de uitvoering van je werkzaamheden, staat bekend als beroepsaansprakelijkheid. Zo kan je als belastingadviseur bijvoorbeeld een fout maken in de aangifteberekening voor een klant, waardoor diegene een boete krijgt van de Belastingdienst. Het kan ook voorkomen dat je als tegelzetter per ongeluk de verkeerde kit gebruikt, waardoor later waterschade ontstaat. Of je werkt als SEO specialist en geeft een verkeerd advies voor de zoekwoordstrategie, waardoor de klant maandenlang klanten misloopt. Als zoiets gebeurt, kan een klant je aansprakelijk stellen voor financiële schade. Dit kan een flinke kostenpost worden, zeker als je dit als zelfstandig ondernemer uit je financiële reserves moet halen.

Om je onderneming te beschermen kan je daarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel afgekort als BAV) is vooral van belang voor zelfstandig ondernemers die een adviserende rol hebben voor andere partijen. 

Waarom jij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten

Heb jij een beroep waarin je anderen adviseert over bijvoorbeeld strategieën of financiële zaken? Dan is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen onnodige luxe, en in sommige gevallen zelfs verplicht. Wanneer kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden? Denk aan de volgende situaties:

 • Verkeerde adviezen aan een klant of opdrachtgever, met als gevolg schade voor het bedrijf;
 • Werkzaamheden die geen doorgang kunnen vinden door een fout in de berekeningen;
 • Het missen van belangrijke data, waardoor plannen niet volgens schema kunnen doorgaan en er vertragingskosten zijn.

Je wilt het natuurlijk liever voorkomen, maar een fout maken kan gebeuren. Jezelf en je bedrijf beschermen tegen de financiële gevolgen hiervan is de beste reden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Verplicht een BAV afsluiten als zzp’er

Bij sommige beroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Onder deze beroepen vallen bijvoorbeeld advocaten, accountants en financieel adviseurs. Ook voor tandartsen, architecten en psychologen is het aan te raden om een BAV te hebben.

Het kan ook zijn dat een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stelt, voorafgaand aan het uitvoeren van werkzaamheden. 

Zij willen namelijk voorkomen dat eventuele schade niet betaald kan worden zonder een verzekering zzp’er. Wordt er een fout gemaakt door een verkeerd advies van jou? Dan wordt de schade verhaald op jouw opdrachtgever, die daarna natuurlijk bij jou aanklopt. Door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht te stellen voordat de opdracht doorgang kan vinden, beschermen opdrachtgevers hun eigen bedrijf.

Risico’s als je geen BAV hebt

Maar wat kan er dan gebeuren als je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt? Bij schade door een fout kan je financieel aansprakelijk worden gesteld. Als je een eenmanszaak hebt, kan je zowel privé als voor je onderneming aansprakelijk worden gesteld. Als je een BV hebt word je in eerste instantie bedrijfsmatig aansprakelijk gesteld. Maar het kan ook zo zijn dat er privé schade wordt geclaimd. Niet alleen je bedrijfsvermogen, maar ook je persoonlijke financiën lopen dus risico. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn er ook risico’s voor het vermogen en de eigendommen van je partner. 

En je andere verzekeringen dan? Dekken die niet al veel van de mogelijke schadeposten? Als je alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, ben je verzekerd voor zaak- en letselschade. Mors je een kopje thee over de laptop van de klant? Dan dekt deze verzekering de schade. Deze verzekering is echter niet van toepassing op schade die ontstaat als gevolg van beroepsmatige fouten, zoals een verkeerd advies. Hetzelfde geldt voor privé verzekeringen. Die bieden geen dekking wanneer je een fout maakt tijdens het uitoefenen van je beroep. Een verzekering zzp’er is echt wat anders dan het verzekeren van een privépersoon. Een particuliere verzekering, hoe uitgebreid ook, is dus niet voldoende.

Voordelen van het hebben van een BAV

Met een BAV hoef jij je als ondernemer minder zorgen te maken als er een keer schade ontstaat. Dankzij je verzekering heeft dit namelijk minder impact op je zakelijke of privévermogen. Zo kan jij je zonder zorgen richten op het uitvoeren van je werk.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke BAV het beste bij jouw onderneming en ondernemersactiviteiten past, kan je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken van verschillende aanbieders. Hoe je dat doet? Eerst inventariseren welke voorwaarden van toepassing zijn op jouw onderneming, zodat je die punten kunt meenemen in je vergelijking. Dan wil je de aanbieders vinden die precies die voorwaarden hebben, waarbij ook meteen duidelijk is welke premie ze daarvoor vragen. Het is alleen niet heel eenvoudig om alle informatie van verschillende verzekeraars te verzamelen en één op één te vergelijken. Toch loont het echt de moeite om een vergelijking te maken tussen alle opties die je hebt voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp.

Waarom je verschillende BAV’s moet vergelijken

Binnen BAV’s zijn grote verschillen te vinden in de elementen waaruit de verzekering bestaat. Ga je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken met hetzelfde product van een andere aanbieder van verzekeringen? Dan kan je al gauw grote verschillen zien in de voorwaarden en de prijs. Het soort werkzaamheden speelt ook mee, evenals de rechtsvorm van je onderneming. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken doe je dan ook op de volgende punten:

 • De hoogte van de dekking of het dekkingspercentage;
 • Looptijd van het contract en de opzegtermijn;
 • Te betalen kosten per maand of per jaar;
 • Hoogte van het verzekerde bedrag;
 • Hoogte eigen risico.

Op die manier vind je de best passende optie voor jouw onderneming. Als je een vergelijking maakt tussen verzekeringen, kom je erachter dat niet elke aanbieder bij je past. Ik kan me voorstellen dat je bij het zoeken naar alle informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kan je dan eenvoudig verzekering zzp vergelijken? 

Mijn tip: op de site van Yezzer kan je makkelijk je BAV wensen invoeren en zie je binnen een dag welke voorwaarden van toepassing zijn. Je ontvangt een rapport van BAV’s van verschillende verzekeraars. Ook handig: de premiekosten zijn meteen inzichtelijk. Zo vind je eenvoudig de beste match!

Waar kan je het beste vergelijken en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten?

Als je de BAV hebt gevonden met de beste voorwaarden, kan je die ook direct afsluiten bij Yezzer. Wel zo handig, want bij het afsluiten van een verzekering komt normaal gesproken veel administratieve rompslomp kijken. Ga je een verzekering afsluiten, direct bij een verzekeraar? Reken er dan maar op dat je moet starten met een adviesgesprek, je allerlei documenten moet aanleveren en vervolgens op kantoor moet verschijnen voor identificatie en ondertekening. 

Het online afsluiten van een BAV is helaas nog lang niet overal mogelijk. Bij Yezzer kan je wel makkelijk en snel online je BAV afsluiten. Yezzer heeft het proces zo versimpeld dat je maar een fractie van de tijd en kosten kwijt bent. In plaats van in 10 dagen, ben je binnen 2 minuten klaar! 

Yezzer BAV

Via Yezzer regel je snel en makkelijk je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit doe je tegen lage kosten en met heldere informatie. Bij Yezzer heb je ook de unieke mogelijkheid om een premiescan te ontvangen van de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Je vult binnen 2 minuten jouw informatie in en ontvangt binnen 1 werkdag een vrijblijvend voorstel. Door volledig gericht te zijn op ondernemers, heeft Yezzer zich gespecialiseerd in het vergelijken van verzekeraars voor zelfstandigen. Wel zo handig, want als je meer informatie nodig hebt over een verzekering voor jouw bedrijf kan je altijd bij een specialist met de juiste kennis terecht. 

Krijg via Yezzer.nl gratis en snel een premiescan voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kan je ook diverse andere verzekeringen voor zzp’ers en ondernemers vergelijken. Andere verzekeringen die beschikbaar zijn bij Yezzer:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • Bedrijfsverzekering
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
 • Crowdsurance
 • Cyberverzekering
 • Rechtsbijstandsverzekering
 • Verzuimverzekering
 • Zorgverzekering

Bij Yezzer krijg je snel een premiescan van de grootste aanbieders van de BAV in het ruime aanbod. Ook regel je simpel en snel online de aanvraag en krijg je altijd de beste deals op je premie.

Yezzer beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp voordelen

Vergelijken en afsluiten van BAV’s via Yezzer heeft vele voordelen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

✅ Het grootste onafhankelijke aanbod BAV’s van Nederland;
✅ Vergelijk de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp op alle belangrijke voorwaarden;
✅ Dankzij collectiviteitskortingen profiteer je van de laagste premies;
✅ Eenvoudig en snel online verzekeringen afsluiten;
✅ Toegang tot trainingen en events om je ondernemerskennis op peil te houden;
✅ Persoonlijk advies van een professional wanneer jij dat nodig hebt.

Yezzer maakt verzekeren goedkoper, makkelijker en begrijpelijker. Ook een BAV afsluiten via Yezzer? Lees dan verder; ik leg je precies uit hoe het werkt.

Yezzer BAV afsluiten

Wanneer je voor een BAV via Yezzer kiest, heb je een aantal eenvoudige opties op de overzichtelijke site. Zo is het heel makkelijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kies zelf of met hulp van een adviseur de beste verzekering voor jou, met zeer scherpe premies.

 • Gebruik de gratis vergelijker en vul deze makkelijk en snel in op basis van jouw voorkeuren;
 • Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af zonder advies. Dan kan je zo snel mogelijk weer aan de slag kan met je echte werk. Makkelijk, snel en online;
 • Vraag een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp aan met advies van een verzekeringsadviseur, zodat je meteen passend advies ontvangt en een weloverwogen keuze kan maken. Helder advies op maat zonder ingewikkelde taal.

Meest gestelde vragen over beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Je hebt enorm veel informatie gekregen over het vergelijken en afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Nu kan je meteen aan de slag met het invullen van de premiescan via Yezzer. Heb je toch nog vragen over de BAV? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering op een rijtje.

1. Wat is het verschil tussen BAV en AVB?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp (BAV) is wezenlijk anders dan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). De BAV dekt schade die is veroorzaakt door beroepsmatig handelen, zoals het geven van verkeerd advies of het maken van een fout in een berekening. De AVB geeft dekking als er zaak- of letselschade wordt aangericht bij een ander bedrijf, bijvoorbeeld bij een botsing met de auto van de HR-manager op de parkeerplaats.

2. Wat kost een BAV?

Afhankelijk van je gekozen voorwaarden en verzekeraar worden de premiekosten berekend. Ook speelt mee wat je beroep is, hoeveel omzet je hebt, welk bedrag je wilt laten verzekeren en hoe hoog je het eigen risico wil hebben. Dit kan dus enorm verschillen per aanbieder. Daarom is de premiescan van Yezzer echt een aanrader: jij vult al je verzekeringswensen in en Yezzer stuurt je binnen 1 dag een rapport waarin alle aanbieders vergeleken worden. 

3. Hoe bepaal je het te verzekeren bedrag bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp?

Als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluit omdat een opdrachtgever dit van je vraagt, zal er in de opdrachtovereenkomst al staan hoe hoog het bedrag is dat verzekerd moet zijn met de BAV. Als je zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit is het bedrag afhankelijk van je activiteiten. Ook moet de BAV aansluiten op je algemene voorwaarden en je modelovereenkomst. Door in je voorwaarden op te nemen dat de maximale aansprakelijkheid nooit meer kan zijn dan wat gedekt is door je verzekering, geeft dit extra zekerheid.

Artikel uit de categorie:
Financieel

0 Reacties op "Alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos