• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Jurist nodig? Ontdek waar een jurist jou bij kan helpen!

ingovandriel
  | 
4 maart 2022

Het kan wel eens voorkomen dat je te maken krijgt met een juridisch vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan een nare ervaring op het werk, een aanvaring met een verhuurder of een burenruzie die uit de hand dreigt te lopen. Je wilt dan meer inzicht krijgen in de sterke en zwakke punten van je rechtspositie. In dat geval kun je een jurist inschakelen. Zo iemand is gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden en kunnen je ondersteunen bij uiteenlopende juridische vraagstukken. Ben je benieuwd naar wat een jurist voor jou kan betekenen? Of wil je graag weten wat het verschil is tussen een jurist en advocaat? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten!

Over de werkzaamheden

Een jurist in de arm nemen is een goede zet wanneer je op juridisch gebied sterker in je schoenen wilt staan. Zo iemand wordt namelijk ook wel een juridisch belangenbehartiger genoemd. Omdat zij een universitaire studie in rechten hebben afgerond, zowel bachelor als master, weten juristen zeer veel over rechten. Na het volgen van de opleiding, kan iemand verschillende kanten op gaan. Zo kan de jurist of juriste ervoor kiezen om extra opleidingen of cursussen te volgen om zich te laten beëdigen tot advocaat. Of de jurist kan aan de slag als juridisch adviseur bij de gemeente. Dit is slechts een greep uit de vele functies die juristen kunnen bekleden. De precieze werkzaamheden hangen dan ook af van de functie, specialisatie en de werkgever.  

Om je een beter beeld te geven van de werkzaamheden van een jurist, heb ik de algemene werkzaamheden hieronder op een rijtje gezet:

✅ Het juridisch adviseren van cliënten;
✅ Het overleggen met cliënten;
✅ Het verdedigen van cliëntenbelangen tijdens rechtszittingen;
✅ Het verzamelen van bewijslast;
✅ Het verzorgen van de schriftelijke correspondentie;
✅ Het starten van gerechtelijke procedures;
✅ Het opkomen voor de belangen van een organisatie;
✅ Het doorvoeren van de wet- en regelgeving op de werkvloer;
✅ Het opstellen van nieuwe wetten en regelgevingen;
✅ Het interpreteren van de wet- en regelgeving;
✅ Het analyseren van vraagstukken op juridisch gebied;
✅ Het uitwerken van vonnissen en theorieën;
✅ Het definiëren van juridische concepten;
✅ Het doen van voorspellingen over het handelen van de rechter.

Zoals je ziet, zijn de taken erg algemeen en kunnen ze op verschillende gebieden worden toegepast. Hierdoor kunnen we de term ‘jurist’ vrij algemeen interpreteren. Houd er wel rekening mee dat juristen ook gespecialiseerd kunnen zijn in één of enkele rechtsgebieden.

Jurist versus advocaat: wat is het verschil?

Kies je voor een jurist vs advocaat? Om de keuze te maken, is het belangrijk om het verschil te kennen. Net als een advocaat, houdt een jurist of juriste zich bezig met juridische zaken. Het grootste verschil tussen een jurist en een advocaat is dat een jurist niet mag pleiten voor een rechtbank.

Toch verschillen de werkzaamheden van een jurist en advocaat over het algemeen niet veel van elkaar. Een jurist zal, net als een advocaat, jouw juridische belangen behartigen. Zo kan een jurist je voorzien van deskundig advies en kan hij of zij de sterke en zwakke punten van jouw rechtspositie in kaart brengen.

Tegenwoordig zijn juristen vaak ook gespecialiseerd in één of enkele specifieke rechtsgebieden, net zoals advocaten dat zijn. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je je bij bepaalde juridische procedures verplicht moet laten bijstaan door een advocaat. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheidingsprocedure. Bij andere zaken mag je een jurist optioneel inschakelen, bijvoorbeeld bij kantonzaken.

Kiezen voor een jurist of advocaat?

Of je kiest voor een jurist of advocaat, is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de belangrijkste is de prijs. Een jurist is vaak een stuk goedkoper dan een advocaat. Heb je een jurist nodig bij een kantonzaak? Dan ben je goedkoper uit door een jurist in de arm te nemen. Daarnaast is het een stuk laagdrempeliger om een jurist in te schakelen dan een advocaat.

Bovendien hoef je niet in alle gevallen een advocaat in de arm te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een meningsverschil tussen twee partijen, waarbij een jurist kan optreden als mediator. Twijfel je nog tussen een jurist of een advocaat? De vuistregel luidt: een jurist inschakelen als het kan, een advocaat inschakelen als het moet!

Jurist inhuren: wat zijn de voordelen?

Heb je een jurist nodig? Het inschakelen van een jurist kent vele voordelen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

✅ Je staat sterker in je schoenen bij juridische vraagstukken;
✅ Een jurist vraagt een lager uurtarief dan een advocaat;
✅ Het inschakelen van een jurist is laagdrempelig;
✅ Gespecialiseerde kennis op verschillende rechtsgebieden;
✅ Niet alleen puur juridische oplossingen, maar ook praktische oplossingen;
✅ Juristen mogen procederen bij kantonzaken;
✅ Een jurist inschakelen vanuit de rechtsbijstandverzekering is in sommige gevallen mogelijk.

Hoe schakel ik een jurist in?

Wanneer je rondloopt met een juridische vraag of een probleem op het gebied van de wet- en regelgeving, kan een jurist je helpen. Heb je een jurist nodig? Hem of haar inschakelen is gelukkig niet moeilijk. Zo kun je ervoor kiezen om een jurist in te schakelen die werkzaam is als zzp’er of kun je online diverse adviesbureaus vinden waar juristen werkzaam zijn.

Tip: wacht niet te lang met het inschakelen van een jurist. In veel gevallen is één brief of gesprek met een jurist voldoende om een vervelende situatie op te lossen. Vooral wanneer er nog geen conflict is, maar de situatie wel uit de hand dreigt te lopen. Dan is het verstandig om de specialistische kennis van een jurist zo snel mogelijk in te winnen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Jurist inschakelen: kosten

Jurist nodig? De kosten voor het inschakelen van zo’n specialist verschillen – net als bij een tekstschrijver inhuren bijvoorbeeld. Ook zijn ze afhankelijk van de ervaring en specialiteit. Het gemiddelde uurtarief van een jurist ligt tussen de € 80,- en € 140,-. Ook zijn de kosten afhankelijk van de werkzaamheden die de jurist uitvoert. Zo betaal je bij het opstellen van een arbeidsoverkomst ongeveer € 400,- tot € 800,-.

Meest gestelde vragen

Na het lezen van dit artikel weet je wat een jurist doet, wat de voordelen zijn van het inschakelen van een jurist en wat het verschil is tussen een jurist en advocaat. Ook weet je wat je ongeveer betaalt voor het inschakelen van een jurist. Heb je nog andere vragen? Hieronder heb ik de meest gestelde vragen verzameld over juristen.

1. Wanneer ben je jurist of juriste?

Heb je je ooit afgevraagd: hoe word je jurist? Jurist worden doe je namelijk niet zomaar. Een jurist is iemand die met succes een universitaire studie Rechtsgeleerdheid (bachelor of master) heeft afgerond. Na deze studie mag je de titel ‘meester in de rechter’ (mr.) gebruiken.

2. Wanneer heb ik géén jurist of advocaat nodig?

In sommige gevallen is het niet nodig om een jurist of advocaat in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er nog geen bewijzen zijn dat er iets mis dreigt te gaan. Er moet sprake zijn van concrete zaken die je kunt voorleggen aan een jurist, anders kan een jurist je niet van dienst zijn. Een gevoel hebben dat er iets misgaat, is dus niet voldoende. In sommige gevallen is het echter duidelijk dat de situatie uit de hand dreigt te lopen, bijvoorbeeld wanneer de verhuurder van je bedrijfspand een bord met ‘te koop’ voor het pand zet en jij van niets afweet. In dat geval kun je zeker contact opnemen met een jurist. Hij of zij zal jou voorzien van juridisch advies, zodat je sterker in je schoenen staat.

3. Mag een jurist procederen?

Ja, een jurist mag procederen in zaken waarbij geen verplichte procesvertegenwoordiging nodig is. Denk bijvoorbeeld aan ambtenarenzaken bij de bestuursrechter en/of arbeidszaken in eerste aanleg. Word je bij de kantonrechter in het ongelijk gesteld en wil je in hoger beroep gaan? Dan is het noodzakelijk om een advocaat in te schakelen.

4. Welke soort juristen zijn er?

Juristen kunnen zich specialiseren in verschillende soorten rechtsgebieden. Denk hierbij aan een jurist belastingrecht, jurist huurrecht, jurist familierecht of jurist contractenrecht. Voor complexe zaken kan het verstandig zijn om te kiezen voor een jurist die gespecialiseerd is in het specifieke rechtsgebied. Is de zaak niet complex en heb je te maken met een algemeen juridisch vraagstuk? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een algemeen jurist. Dit is iemand die eigenlijk overal kennis van heeft en jou ook goed op weg kan helpen.

5. Wat maakt iemand tot een goede jurist?

Een goede jurist beschikt over een aantal vaardigheden. Zo dien je klantgericht te zijn en goed te kunnen omgaan met anderen. Je krijgt bovendien te maken met verschillende soorten mensen. Daarnaast is het geen overbodige luxe om een Pietje Precies te zijn. Juristen moeten namelijk vaak wetteksten nauwkeurig doorgronden en onderzoeken. Een sterk punt van een jurist – vooral ten opzichte van een advocaat – is dat hij of zij met praktische oplossingen komt. Daar heb jij als cliënt echt wat aan!

Artikel uit de categorie:
Financieel

0 Reacties op "Jurist nodig? Ontdek waar een jurist jou bij kan helpen!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos