• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Adviesbureau voor financieel advies? De bedrijfsadviseur!

ingovandriel
  | 
2 mei 2022

Je hebt het vast al gemerkt: bij het runnen van een eigen onderneming komen veel financiële zaken kijken. Als ondernemer ben je waarschijnlijk liever bezig met het uitvoeren van opdrachten dan dat je de financiële kant van je bedrijf regelt. Toch is het belangrijk om dit op orde te hebben, maar wat doe je als je financiële kennis beperkt is? Dan zorg je dat je het beste financieel advies krijgt voor jouw onderneming, zodat je je bedrijf stevig neerzet. Wie je daarvoor nodig hebt? Kies voor een adviesbureau met een bedrijfsadviseur!

Wat doet een bedrijfsadviseur?

Jij bent de baas van je bedrijf, dus je maakt natuurlijk veel keuzes voor je onderneming. Misschien word je hierbij wel geholpen door een business coach. Voor sommige grotere financiële beslissingen is het verstandig om een expert in te schakelen. Je bent tenslotte gespecialiseerd in je vakgebied, niet in het uitvoeren van complexe financiële beslissingen. Daarbij kan het je veel voordeel opleveren wanneer je je financiën strategisch beheert. Daarom heb je iemand nodig die alles van bedrijfsvoering en financieel advies afweet, zodat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf.

Voor bedrijfsadvies waar je echt iets aan hebt, moet je bij de bedrijfsadviseur zijn. Dit is een professional met ervaring in het opbouwen en laten groeien van ondernemingen. Alles waar jij tegenaan loopt, heeft de adviseur al veel vaker gezien. Sterker nog: hij weet ook hoe je de zaken het beste aanpakt. Dankzij zijn/haar uitgebreide financiële kennis kan de bedrijfsadviseur samen met jou een strategie uitstippelen voor de toekomst van je onderneming. 

Een bedrijfsadviseur is meestal in dienst van een adviesbureau dat meerdere bedrijven als klant heeft. Op die manier heeft de adviseur al veel verschillende ondernemingen kunnen begeleiden. Dit inzicht in hoe de ondernemerswereld werkt, is een groot voordeel voor jou. Al die ervaring zorgt ervoor dat jij financieel advies krijgt waar je echt iets aan hebt. Zo helpt de bedrijfsadviseur jouw onderneming groeien.

Hoe een bedrijfsadviseur jouw onderneming een vliegende start geeft

De basis van je bedrijf heb je waarschijnlijk zelf al voor elkaar gekregen: het regelen van een zakelijke rekening en het afsluiten van een basisverzekering. Ben je niet helemaal thuis in alle andere financiële zaken die komen kijken bij het ondernemerschap? Dat is geen enkel probleem. Denk maar niet dat andere ondernemers al hun financiële bedrijfsvoering zelf regelen. Bij grotere financiële zaken heb je een adviseur nodig met kennis van bedrijfsvoering en financiën. Zo maak je verstandige beslissingen over zakelijke hypotheken, beleggingen en verzekeringen. 

Misschien ben je nog niet zo lang bezig met ondernemen en moet de echte groei nog komen. Dan zit je vaak in een spagaat tussen het werk achter de schermen en het uitvoeren van daadwerkelijke opdrachten. Zonde van je tijd! Toch twijfelen veel kleine ondernemers om een adviesbureau in te schakelen voor financieel advies. Er zijn natuurlijk kosten aan verbonden en het kan tegenstrijdig lijken om geld uit te geven om betere financiële keuzes te maken. Maar als je het ziet als een investering in je onderneming kan je erop vertrouwen dat je financiële zaken erop vooruit gaan. 

Waarom bedrijfsadvies?

Met bedrijfsadvies krijg je gedegen kennis en inzicht in de markt en je bedrijfsstrategie. Zo kan je de juiste keuzes maken met betrekking tot investeringen, de financieringsplannen en het beheer van de financiën. Hiermee neem je een voorsprong op al die kleine ondernemers die niet in zichzelf durven te investeren. Zij blijven aanmodderen en zijn veel tijd en leergeld kwijt aan financiële missers, terwijl jij ze lachend voorbijstreeft. Voor de duidelijkheid heb ik op een rijtje gezet welke soorten bedrijfs advies het meest voorkomend zijn wanneer je een bedrijfsadviseur inhuurt:

  • Financiële planning;
  • Financieringsmogelijkheden onderzoeken;
  • Bedrijfsoverdracht;
  • Freelance financieel manager.

Zoals je ziet heeft de financiële kant van je onderneming vele aspecten. Als je dat allemaal zelf moet regelen, heb je geen tijd meer voor je core business. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Met een bedrijfsadviseur kan je er zeker van zijn dat je iemand inhuurt die het financiële deel van je onderneming goed onder de loep neemt.

Hier moet je op letten wanneer je een bedrijfsadviseur inschakelt

Wil jij je onderneming naar het volgende niveau tillen met het inhuren van een bedrijfsadviseur? Dan is het goed om op een aantal zaken te letten. Dan weet je dat je iemand inhuurt met verstand van zaken. Kies voor een bedrijfsadviseur die deel uitmaakt van een adviesbureau, zodat je kan profiteren van een team van mensen met kennis van financiële bedrijfsvoering. Als jouw contactpersoon ergens tegenaan loopt, is er altijd wel een ander die er meer vanaf weet.

Gespecialiseerde bedrijfsadviseur

Ook is het van belang om te kiezen voor bedrijfsadvies dat gericht is op het midden en klein bedrijf. Een adviseur die vooral gericht is op grotere bedrijven en risicovolle investeringen, is geen goede match voor een kleine zelfstandige. De geldstromen en risico’s zijn namelijk totaal niet te vergelijken. Wat je dan wel nodig hebt? Een bedrijfsadviseur mkb die precies weet wat er in jouw niche speelt en financieel advies kan geven dat is afgestemd op jouw situatie.

Duidelijkheid over de kosten

Zorg er ook voor dat je vooraf duidelijkheid krijgt over de uren en kosten die verbonden zijn aan bedrijfsadvies. Een financieel adviseur moet na het eerste gesprek al duidelijk aangeven welk bedrijfs advies hij gaat geven en hoeveel dit naar schatting zal kosten. Dan heb je meteen helder of het alleen gaat om advies over een financieel product of om het uitwerken van een volledige financiële strategie voor je onderneming.

Administratie op orde

Naast de eisen die je stelt aan de bedrijfsadviseur die je gaat inhuren, zal je zelf ook aan de slag moeten. Op die manier help je de adviseur om jou te helpen en bespaar je een aantal uur uitzoekwerk op de factuur. Voor bedrijfsadvies mkb zal de adviseur namelijk informatie over je bedrijf moet verzamelen. Zorg dan ook dat je je administratie op orde hebt en je helder hebt over welke financiële producten je al beschikt. Dan kan de bedrijfsadviseur zo snel mogelijk aan de slag met het echte werk: jou het beste advies bieden om je bedrijf een gezonde financiële basis te geven!

Bedrijfsadviseur gezocht: hoe je een goede bedrijfsadviseur vindt

Het adviesbureau dat jou van financieel advies voorziet, moet dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar waar vind je die bedrijfsadviseur die het beste voor heeft met jouw onderneming? Of je nu een bedrijfsadviseur Amsterdam zoekt of bedrijfsadvies in de polder: een bedrijfsadviseur die bekend is met de markt in jouw regio is altijd aan te raden wanneer je onderneming plaatsgebonden is. Welke financiële mogelijkheden er zijn kan namelijk sterk afhangen van de plaatselijke markt. Met een bedrijfsadviseur die daar rekening mee houdt, heb je al een streepje voor.

Lever je je diensten vooral online of heb je een webshop? Dan ben je minder plaatsgebonden. Wel wil je dan bedrijfs advies van iemand die bekend is met online verkopen en wat daarin de financiële mogelijkheden zijn. Kortom: financieel advies is maatwerk. Een goede bedrijfsadviseur zal hier altijd transparant over zijn en je doorverwijzen wanneer je een vraag hebt over een onderwerp waar niet zijn expertise ligt. 

Bedrijfsadviseur voordelen

Ik kan je echt aanraden om een bedrijfsadviseur in te huren. Hier heb ik de voordelen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet:

✅ Financieel advies van de expert;
✅ Financiële keuzes maken met kennis van de markt;
✅ Ondersteuning zonder dat je iemand in dienst neemt.

Bedrijfsadviseur nadelen

Er zitten ook enkele nadelen aan het inhuren van een bedrijfsadviseur:

❌ Je zal eerst moeten investeren voor het je wat oplevert;
❌ Financieel advies biedt geen garantie voor winst.

Meest gestelde vragen over de bedrijfsadviseur

Heb je nog vragen over financieel advies van de bedrijfsadviseur? Ik heb de meest gestelde vragen al voor je uitgelicht. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan een reactie achter.

1. Wat is een organisatieadviesbureau?

Een adviesbureau dat zich richt op adviseren op het gebied van management en bedrijfsvoering, wordt ook wel een organisatieadviesbureau genoemd. De consultants die hier werkzaam zijn, zijn organisatieadviseur of managementconsultant. Een adviesbureau dat gericht is op het geven van financieel advies heeft bedrijfsadviseurs in dienst. Die zijn gespecialiseerd in het analyseren en uitzoeken van de mogelijkheden op het gebied van financiën.

2. Wat is het verschil tussen een consultant en een adviseur?

Er is praktisch geen verschil tussen een consultant en een adviseur. Beide geven advies in hun specialisatiegebied en werken over het algemeen in dienst van een adviesbureau. Ook zijn consultants en adviseurs vaak werkzaam als zelfstandig ondernemers.

3. Wat kan een adviseur voor je bedrijf betekenen?

Afhankelijk van zijn of haar specialisatie, kan een adviseur advies op maat geven voor jouw onderneming. Het is daarbij belangrijk dat een adviseur over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Uitgebreide kennis van een onderwerp maakt iemand nog geen goede adviseur. Een bedrijfsadviseur heeft helder zicht op de mogelijkheden voor jouw bedrijf en neemt alle bijzonderheden van jouw onderneming mee bij de analyse van financiële mogelijkheden. 

Artikel uit de categorie:
Eigen bedrijf starten

0 Reacties op "Adviesbureau voor financieel advies? De bedrijfsadviseur!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos