• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Inschrijven bij de KvK: alles wat je erover moet weten!

ingovandriel
  | 
2 december 2021

Gefeliciteerd, je gaat ondernemen! 

Wat goed dat je de stap hebt gezet – of gaat zetten – om te ondernemen. Misschien droom je al jaren van je eigen bedrijf. Of misschien heb je pas kortgeleden besloten dat je niet meer in loondienst wilt werken. Hoe dan ook, je gaat ondernemen en dat is best wel spannend. Wat moet je zoal weten voordat je als ondernemer aan de slag kunt? Hoe werkt inschrijven bij de KvK? En met welke dingen moet je rekening houden? Het is logisch dat je nog best wat vragen hebt. In dit artikel probeer ik jouw grootste zorgen weg te nemen en de belangrijkste vragen te beantwoorden! 

Het leven van een freelancer 

Het leven van een freelancer is best tof. Wanneer je eigen baas bent, heb je niemand om verantwoording aan af te leggen. Je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt, waardoor je nooit meer tegen je zin in hoeft te werken en meestal zijn je werktijden een stuk flexibeler. Ik zeg niet dat je minder hoeft te werken en dat je elke dag kunt luieren. Ondernemen is vaak nog veel harder werken dan wanneer je een baan in loondienst hebt.

Toch is het stukken leuker, omdat je de uitdaging zelf kunt aangaan. Je bepaalt (bijna) alles zelf, je draagt zelf de verantwoordelijkheden binnen jouw bedrijf en daardoor zet je je automatisch nog veel meer in. Wanneer je freelancer of ondernemer bent, maak je alle stappen binnen je bedrijf van begin tot eind mee. Van het inschrijven bij de KvK tot het innen van de betalingen. En dat is een geweldige, interessante en uitdagende reis! 

Wat doet een freelancer? 

Steeds meer mensen willen freelancen, zodat zij eigen baas zijn. Een freelancer is niet in vaste loondienst, maar werkt als zzp’er: zelfstandige zonder personeel. Freelancen betekent dat je zonder vast dienstverband werkt; zonder arbeidsovereenkomst. Een freelancer en zzp’er zijn overigens niet exact hetzelfde. Als freelancer ben je zzp’er, maar je hoeft als zzp’er geen freelancer te zijn. Zzp’ers vind je bijvoorbeeld veel in de horeca en bouw. Zij werken voor zichzelf, zonder personeel, maar wel met meer vastigheid dan freelancers doen. Een freelancer is namelijk niet per se gebonden aan één klant of opdrachtgever, maar kan hierin blijven wisselen. 

Hoe word je een freelancer? 

Besluit je om te gaan freelancen, dan is het van belang dat je je baan opzegt. Niet direct natuurlijk, maar pas wanneer je zeker weet dat je als freelancer aan de slag kunt met opdrachten. Het is niet ingewikkeld om je functie als freelancer vast te leggen. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het inschrijven bij de KvK is op zich zo gedaan. De meer ingewikkelde stappen komen daarna pas. Zo moet je nadenken over wat jouw uurtarief wordt, op welke opdrachten je je zoal wilt focussen en waar je opdrachten vandaan haalt. Freelancen brengt risico’s met zich mee, maar vaak wegen die niet op tegen de voordelen die het freelance leven te bieden heeft.  

De meeste freelancers vinden opdrachten door zich aan te sluiten bij bepaalde netwerken, door social media handig in te zetten of door mond-tot-mondreclame. Het is ook belangrijk om je LinkedIn profiel up-to-date te houden en om aan te geven dat je beschikbaar bent voor werk. Er zijn bovendien verschillende websites die freelancers en opdrachtgevers samenbrengen. 

Heb je opdrachtgevers gevonden, dan kun je in overleg afspreken wat jij voor hen kunt betekenen. Na het doen van een opdracht stuur je de opdrachtgever een factuur. Daarop staat onder andere welk werk jij hebt uitgevoerd en hoeveel de opdrachtgever daarvoor moet betalen. Houd er rekening mee dat niet elke opdrachtgever op tijd betaald. In uitzonderlijke gevallen betalen ze zelfs helemaal niet. Daarom is het van belang om duidelijke afspraken te maken, een back-up plan te hebben en je administratie op orde te hebben.  

Wat is de KvK? 

De Kamer van Koophandel, ook wel afgekort als KvK, is de plek waar ondernemers zich registreren. Het is een zelfstandig bestuursorgaan met een landelijke sturing, dat informatie, voorlichting en ondersteuning biedt aan ondernemers. Er zijn namelijk een aantal belangrijke onderdelen binnen het ondernemerschap waar je als ondernemer van op de hoogte moet zijn. De KvK registreert, informeert en adviseert ondernemers.  

Dat registreren doet de KvK in het Handelsregister. Dit is de basisregistratie waar bedrijven en rechtspersonen ingeschreven staan, zodat vastgelegd is wie zij zijn en wat zij doen. Alle andere organisaties staan hier ook in beschreven. Een onderdeel van dat Handelsregister is het UBO-register. Daarin staat wie de uiteindelijke eigenaar is of zeggenschap heeft over een bedrijf. 

Inschrijven bij de KvK 

Of je je bedrijf moet inschrijven bij de KvK is een vraag die geen algemeen antwoord kent. Over het algemeen moeten alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland zich inschrijven. Zeker wanneer je zelfstandig goederen of diensten levert. Dan heb je voor de wet namelijk een onderneming. Toch is het lastig te bepalen wie wel of geen ondernemer is en daarbij wel of geen onderneming heeft. Dit verschilt nogal per situatie.  

Bij de KvK kun je je nieuwe bedrijf inschrijven, bijvoorbeeld wanneer je een eenmanszaak, vof, maatschap, bv, nv of andere rechtsvorm bent begonnen. Je kunt er ook terecht als je een bedrijf wilt overnemen of een vereniging of stichting wilt beginnen Het is in elk geval belangrijk dat je je bedrijf registreert binnen één week voor of na de start van je bedrijfsactiviteiten. Weet je al eerder dat je een bedrijf gaat starten, dan kun je je tot maximaal 3 maanden ervoor al inschrijven. 

Inschrijven bij de KvK gebeurt op basis van een afspraak. Plan die afspraak tijdig in, want het is vaak druk op de kantoren. Je geeft online aan wanneer je langskomt en op welk kantoor. Vervolgens schrijf je je in met de hulp van een medewerker op het KvK kantoor. Na je registratie krijg je een schriftelijke bevestiging van je inschrijving. 

Welke rechtsvormen zijn er? 

Ga je je inschrijven bij de KvK, dan moet je een rechtsvorm kiezen. Bij het bepalen van een rechtsvorm voor jouw bedrijf, moet je weten wat die rechtsvormen inhouden. Ik heb een kort overzicht gemaakt met de uitleg per rechtsvorm. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Kies je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, dan ben je met je privévermogen aansprakelijk wanneer je bedrijf schulden heeft. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dat in de meeste gevallen niet zo. 

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid: 

  • Eenmanszaak: een bedrijf met één eigenaar, zonder werknemers; 
  • Vennootschap onder firma (vof): een bedrijf dat je samen met andere ondernemers opricht en waarbij alle vennoten iets inbrengen, zoals geld, goederen of arbeid; 
  • Commanditaire vennootschap (cv): een vof die opgericht wordt met te weinig kapitaal en waarbij een geldschieter betrokken is. Dit wordt ook wel een stille vennoot genoemd; 
  • Maatschap: kies voor deze vorm wanneer je met andere ondernemers onder één naam een bedrijf wilt oprichten, bijvoorbeeld als tandartsen of fysiotherapeuten onder elkaar; 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid: 

  • Besloten vennootschap (bv): een rechtsvorm waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen, die door aandeelhouders beheerd worden. Deze aandelen staan op naam en kunnen alleen via een notaris overgedragen worden; 
  • Naamloze vennootschap (nv): ook een rechtsvorm waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen die door aandeelhouders beheerd worden, alleen zijn sommige aandelen naamloos en daardoor vrij verhandelbaar op de beurs. 
  • Vereniging: een rechtsvorm die je start wanneer je samenwerkt met anderen om gezamenlijk een bepaald doel te bereiken; 
  • Stichting: een rechtsvorm die je start wanneer je een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel wilt bereiken en waarvoor je vermogen beschikbaar hebt. 

Wat kost inschrijven bij de KvK? 

Inschrijven bij de KvK kost eenmalig €51,30. Als je een uittreksel wilt van je inschrijving, dan betaal je nog €15,40 extra. Je kunt betalen met pinpas, mobiel bankieren of creditcard. 

Inschrijven KvK; kan dat als je minderjarig bent? 

Het is mogelijk om een onderneming te starten wanneer je nog geen 18 jaar bent. Je kunt hiervoor online het inschrijfformulier invullen, samen met je ouder en/of verzorger. Dan maak je een afspraak op één van de KvK kantoren, waar je samen naartoe gaat. Kan je ouder of verzorger niet mee, dan heb je een akkoordverklaring van hen nodig. Vergeet je eigen legitimatiebewijs niet en een kopie van het legitimatiebewijs van je ouder of verzorger. Je hebt ook toestemming nodig van je ouders en/of verzorger om bepaalde handelingen uit te voeren. Zo mag je niet zelf spullen bestellen, een website oprichten of een contract afsluiten. Daar heb je steeds toestemming voor nodig. 

Inschrijven KvK: word een freelancer 

Ga je je inschrijven bij de KvK als freelancer, dan ontvang je een KvK-nummer. Hieraan kunnen bedrijven en opdrachtgevers zien dat jij netjes ingeschreven bent bij de KvK. Je staat dan officieel in het Handelsregister vermeld, dat online openbaar staat. Binnen twee weken na de inschrijving ontvang je ook je btw-id en omzetbelastingnummer. Die laatste heb je nodig voor het doen van btw-aangifte. Je btw-id gebruik je voor het kenbaar maken van jouw bedrijf, bijvoorbeeld wanneer je een verkoopfactuur verstuurt of op een andere manier communiceert met klanten/opdrachtgevers of leveranciers. 

Videocursus: Leer alles over het ondernemerschap! 

Merk je dat je nog niet helemaal weet waar je moet beginnen? En vind je het ondernemerschap nogal spannend of ingewikkeld? Dat kan ik mij goed voorstellen! Ik, Ingo van Driel, heb al meerdere bedrijven opgezet en ondernemers ondersteund in alles wat hierbij komt kijken. Dankzij mijn videocursus leer je alles wat je moet weten over het ondernemerschap. Zo maak je een vliegende start met jouw bedrijf! Je leert in de videocursus onder andere hoe je een goed ondernemingsplan schrijf, hoe je marketing en sales opzet, welke juridische zaken belangrijk zijn en hoe je je financiën en administratie op orde krijgt én houdt. Bovendien leer ik je hoe je aan klanten en opdrachten komt, zodat je een succesvol freelancer wordt. Na het volgen van mijn videocursus is niets je meer vreemd en kun je direct van start met jouw eigen onderneming! Wel eerst even inschrijven bij de KvK, natuurlijk!

Artikel uit de categorie:
Eigen bedrijf starten

0 Reacties op "Inschrijven bij de KvK: alles wat je erover moet weten!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos