• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

De beste zakelijke energie voor ondernemers (2021)!

ingovandriel
  | 
2 december 2021

Wil je zakelijke energie afsluiten voor je onderneming, maar weet je niet goed hoe dit werkt? Wil je meer weten over zakelijke energie en waar je op moet letten? En ben je benieuwd naar de beste zakelijke energie leveranciers van dit moment? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ben als zakelijke energievergelijker aan de slag gegaan. Ik heb alles voor je uitgezocht én verschillende leveranciers met elkaar vergeleken. Tijd voor de uitslag! 

De beste zakelijke energie leveranciers

Laten we vandaag kijken naar de beste zakelijke energie leveranciers van dit moment. Ik heb verschillende zakelijke energie aanbieders met elkaar vergeleken op diverse onderdelen. Natuurlijk kan er maar één – of in dit geval twee – de beste zijn. Voor mij springen de volgende twee aanbieders er namelijk met kop en schouders bovenuit: Vattenfall en ENGIE

Beste zakelijke energie leverancier nummer 1: Vattenfall

Bij Vattenfall krijg je vrijblijvend advies over zakelijke energie. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of per e-mail. Wat Vattenfall haar zakelijke klanten in elk geval belooft, is het volgende. Zij krijgen een vaste contactpersoon die rechtstreeks bereikbaar is en die zich richt op kansen voor je bedrijf. Ook krijg je een real-time prijsalert, wanneer je eventueel van een voordeligere prijs kunt profiteren. En je krijgt een signaal bij afwijkend energieverbruik. Verder mag je van Vattenfall bespaaradvies verwachten, evenals inzicht in het verbruik en de kosten én een energiescan op locatie. Daarbij ontvang je een bespaarplan op maat en krijg je ondersteuning bij duurzaamheidsambities. Denk hierbij aan het aanvragen van subsidies en het regelen van de installatie. 

Beste zakelijke energie leverancier nummer 2: ENGIE

Bij ENGIE zet je de eerste stap naar duurzaam ondernemen, door voor 100% groene stroom te kiezen. Deze wordt in de natuur opgewekt, o.a. door zonnepanelen. Ook het gas wordt op een duurzame manier gewonnen. Het is daarom CO2-gecompenseerd. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je zakelijke portemonnee. Bovendien is ENGIE vaak voordeliger dan andere zakelijke energie leveranciers. Hoeveel jij met je particuliere of zakelijke contract verbruikt en wat de kosten zijn, kun je eenvoudig terugzien in de app van ENGIE. 
 
Het is ook mogelijk om zelf energie op te wekken door zonnepanelen op het dak van je huis of bedrijf te plaatsen. Je kunt een vrijblijvende offerte opvragen door met ENGIE te bellen. Je kunt ook een WhatsApp bericht sturen of hen via Facebook Messenger benaderen.  

Meest gestelde vragen over zakelijke energie vergelijken

Vaak hoor ik dezelfde vragen terugkomen tijdens zakelijke energie vergelijken. Ik heb daarom de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op!

Wat is zakelijke energie?

Wat is zakelijke energie eigenlijk? In principe omvat het de energie die door bedrijven verbruikt wordt voor zakelijke doeleinden. Ook een zzp’er die vanuit huis werkt, komt in aanmerking voor een zakelijk energiecontract. Dit is een zakelijk kleinverbruiker, zoals een MKB. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met een particulier contract. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand.  

Het verschil zit hem in de mate van energieverbruik en de tijdstippen waarop zakelijke energie verbruikt wordt. Hoe groter het bedrijf, des te meer er nodig is. En des te hoger het bedrag is dat je aan netbeheerkosten betaalt. Ook geldt dat de meeste bedrijven vooral overdag veel energie verbruiken. Dit, terwijl particulieren dat vooral in de avond doen wanneer zij uit hun werk komen. Toch is een grote aansluiting niet altijd nodig. Daarom is het van belang om je er wat meer in te verdiepen. 

Waarom zakelijke energie afsluiten?

Ben je een zzp’er en werk je voornamelijk vanuit huis? Dan zou je moeten overwegen of een zakelijk contract wel aantrekkelijk is. Deze zijn namelijk niet altijd goedkoper. Wanneer je thuis werkt en alleen je laptop en smartphone nodig hebt, voldoet een particulier contract ook. Dat betekent echter niet dat zakelijke energie geen voordelen met zich meebrengt. Je kunt met een zakelijk energiecontract namelijk de btw aftrekken als je een kantoor aan huis hebt. Toch leidt dat voordeel niet automatisch tot een goedkoper contract.

Bovendien zijn instappremies voor zakelijke energiecontracten vaak lager dan voor particuliere varianten. Het hangt dus heel erg af van jouw persoonlijke (werk)situatie welk contract gunstiger is. Zo kiezen zzp’ers die thuis werken vaak voor particuliere energie, omdat zij het deels ook privé gebruiken. Maar er gelden uitzonderingen wanneer zij een hoog energieverbruik hebben of meerdere adressen hebben. 

Het is in alle gevallen verstandig om advies te vragen over het afsluiten van particuliere of zakelijke energie. Heb je een boekhouder en werk je als zzp’er thuis met een particulier energiecontract? Laat hem of haar dan berekenen welk deel van de btw je mag aftrekken. Dit is namelijk alleen het gedeelte dat besteed is aan je onderneming. Verder is het verstandig om verschillende particuliere en zakelijke energie leveranciers met elkaar te vergelijken. Dan weet je zeker dat je de beste keuze maakt. 

Vuistregel: gebruik je minder dan 5.000 m3 gas en 10.000 kWh stroom per jaar? Dan is een particulier contract in de meeste gevallen voordeliger. 

Wat zijn de voordelen?

Nog even op een rijtje. De voordelen van zakelijke energie zijn als volgt:  

✅ Als je veel energie verbruikt voor je onderneming, is een zakelijk contract voordeliger; 

✅ Je kunt de btw aftrekken (Let op: dit kan slechts gedeeltelijk wanneer je bedrijf op je woonadres ingeschreven staat, omdat je dan ook een deel van de energie als particulier verbruikt). 

Wat zijn de nadelen?

Toch zijn er ook enkele nadelen. De nadelen van zakelijke energie zijn als volgt: 

❌ Zakelijke contracten zijn niet altijd voordeliger dan particuliere contracten; 

❌ Hoe groter de aansluiting, hoe hoger de maandelijkse kosten zijn;

❌ De instapkortingen liggen vaak lager dan bij particuliere contracten of ontbreken helemaal; 

❌ Bij zakelijke contracten worden tarieven excl. btw vermeld en bij particuliere contracten is de btw meegenomen in de prijs. Houd daar rekening mee wanneer je prijzen met elkaar vergelijkt.

Zakelijke energie vergelijken: waar moet je op letten?

Verbruik je met je onderneming veel, dan kan het gunstig zijn om een zakelijke energie vergelijker te gebruiken. Je vindt deze online, maar je kunt natuurlijk ook zelf aanbieders van zakelijke energie vergelijken met elkaar. Kijk in elk geval goed naar de verschillende prijzen, maar ook naar de verschillende voorwaarden die aanbieders hanteren. 

Ga je bijvoorbeeld voor een vaste looptijd of een variabele looptijd? En hoe maak je hier de keuze in?  

  • Een contract met een variabele prijs en looptijd geeft je de mogelijkheid om elke maand op te zeggen. Dit is gunstig wanneer je bedrijf veel veranderingen doormaakt of wanneer je verwacht dat de prijzen zullen dalen.  
  • Een contract met een looptijd van 1 jaar voorkomt dat je verrassingen in de prijs krijgt. Het geeft je wel de mogelijkheid om per jaar op te zeggen.  
  • Kies je voor een contract met een looptijd van 3 tot 5 jaar? Dan kies je voor gemak. Je hebt geen zin of tijd om de prijzen steeds te vergelijken en je wilt een vast tarief waar je niet meer naar om hoeft te kijken. 

Wist je dat je als particulier gebruiker vaak 14 dagen bedenktijd hebt, maar als zakelijk gebruiker niet? Ook liggen de boetes voor vroegtijdig opzeggen van het energiecontract lager en kunnen zakelijke contracten stilzwijgend verlengd worden. Voor zzp’ers is inmiddels meer bescherming gekomen, waardoor hun zakelijke contracten nu gelijk zijn aan particuliere contracten. 

Grootzakelijke energie afsluiten, is dat slim?

Naast het verschil tussen particulier en zakelijk, is er ook een verschil tussen zakelijke en grootzakelijke energie. Waar het ene bedrijf een zakelijke energiecontract afsluit, is het voor het andere bedrijf gunstiger om te kiezen voor grootzakelijke energie afsluiten. Hoe kom je erachter wat beter is? Dit wordt bepaald door de hoeveelheid gas en elektriciteit die verbruikt kán worden. Er wordt dus gekeken naar het mogelijke verbruik in je zakelijke energie beheer. Niet naar het werkelijke verbruik. Is de stroomaansluiting van je onderneming meer dan 3×80 Ampère of is je gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur? Dan moet je grootzakelijke energie afsluiten. De informatie over je stromaansluiting en gasaansluiting vind je terug op je factuur. 

Hoe kan ik zelf vergelijken?

Er zijn verschillende websites die dienen als zakelijke energie vergelijker en die jou de mogelijkheid geven om zelf af te wegen wat de beste aanbieder voor jou is. Iedere ondernemer wil natuurlijk zo’n voordelig mogelijk contract afsluiten met de beste voorwaarden. Welke voorwaarden dat voor jou zijn en welk budget het beste past bij jouw situatie? Dat weet jij zelf natuurlijk het beste.

Op websites als Independer kun je dit helemaal zelf bekijken. Daar kun je eventueel ook advies inwinnen van een medewerker. Doe je liever zelf onderzoek en ben jij graag je eigen zakelijke energie vergelijker, dan is dit dé manier voor jou om erachter te komen welke keuze je zou moeten maken. Ik wens je in elk geval veel succes – en natuurlijk een mooie deal – toe!

Artikel uit de categorie:
Eigen bedrijf starten

0 Reacties op "De beste zakelijke energie voor ondernemers (2021)!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos