Als ondernemer wil je graag dat je bedrijfsvoering op rolletjes loopt. Dat betekent dat je georganiseerd moet zijn, duidelijke afspraken moet maken én dat je aan efficiënt ondernemen doet. Niemand wil namelijk te veel betalen. Toch zijn sommige ondernemers zich niet bewust van hun boekhouding kosten en hoe zij deze het beste kunnen inrichten. Daarom heb ik een artikel geschreven waarin je je boekhouding kosten onder de loep kunt nemen. Na afloop is efficiënt ondernemen voor jou geen enkel probleem meer!
Welke kosten heb je als ondernemer?
Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met zakelijke kosten. Het begint al bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor moet je een klein bedrag betalen, maar dan kun je wel direct (en op een legale manier) van start met jouw bedrijf. Vervolgens moet je de juiste verzekeringen afsluiten voor jezelf en/of je bedrijf. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of verzekeringen voor personeel.
Huur je een pand, dan brengt dat ook kosten met zich mee. Niet alleen voor de huur, maar ook voor gas, water en licht. En wat dacht je van de inrichting van dat pand, omdat je er een kantoor of werkplaats van maakt? Er zullen meubels en apparaten gekocht moeten worden.
Elk jaar zijn er ook terugkerende kosten, zoals kosten voor onderhoud, websitebeheer of het huren van apparatuur. Neem je personeel in dienst, dan moet je zelfs elke maand geld betalen om hun salaris te bekostigen. En dan heb je nog de boekhouding kosten. Ook niet geheel onbelangrijk, want je boekhouding moet te allen tijde op orde zijn! Laten we daarom wat verder inzoomen op die kostenpost.
Hoe hoog zijn jouw boekhouding kosten?
Hoe hoog jouw boekhouding kosten zijn, heb je helemaal zelf in de hand. Dat is goed nieuws, want zo betaal je nooit te veel voor jouw situatie. Toch kan het flink tegenvallen wanneer je je er niet in verdiept. Hoog tijd om dat wel te doen, dus!
Om te bepalen hoe het gesteld is met jouw kosten boekhouding, moet je een aantal vragen beantwoorden voor jezelf. Voer je zelf de boekhouding uit? Of heb je daar een boekhouder of accountant voor in de arm genomen? Misschien overweeg je wel om dit alsnog te doen, na het eerst zelf te hebben geprobeerd. En wat is je reden precies voor het maken van die keuze? Heb je er gewoon geen zin in, ben je slecht met cijfers of heb je simpelweg geen tijd (meer) om het zelf te doen? Dit bepaalt namelijk of het uitbesteden van de boekhouding en de bijkomende boekhouding kosten de moeite waard zijn. Ik kan je in elk geval wel vertellen dat een goede boekhouder zichzelf altijd terugbetaalt. Op de lange termijn heb je veel baat bij iemand die gespecialiseerd is in de boekhouding. Zeker wanneer jij dat zelf niet bent.
Boekhouding kosten verminderen door een opleiding boekhouding?
Wil je de boekhouding graag zelf doen? Dan kan het interessant zijn om een opleiding boekhouding te volgen. Hierin leer je de kneepjes van het vak, zodat je na afloop precies weet hoe elk onderdeel n elkaar steekt.
Bedenk bij het maken van deze beslissing ook weer wat je reden is om dit wel of niet te doen. Wil je puur en alleen op de lange termijn minder kosten kwijt zijn aan de boekhouding? Of lijkt het je ook echt leuk om zelf de boekhouding te doen? Hieronder heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.
Voordelen van opleiding voor boekhouding kosten
✅ Je bent van niemand meer afhankelijk wanneer je zelf je boekhouding kunt doen;
✅ Wanneer er fouten worden gemaakt in je boekhouding, ben je je daar sneller bewust van;
✅ Door inzicht te krijgen in je boekhouding, heb je een beter beeld van je eigen bedrijf;
✅ Na een goede opleiding boekhouding ben je veel behendiger in het doen van de boekhouding;
✅ Ben je graag in control, dan is het fijn als je ook het proces van de boekhouding zelf kunt doen.
Nadelen van opleiding voor boekhouding kosten
❌ Het kost veel tijd om een opleiding te volgen;
❌ Je moet een investering doen in de vorm van lesgeld;
❌ Als je het niet leuk vindt, zal de opleiding boekhouding heel lang duren;
❌ Het is heel moeilijk wanneer je niet goed bent met cijfers.
Welk boekhouding programma is het beste?
Heb je na het afwegen van de voor- en nadelen besloten dat een opleiding boekhouding toch niets voor jou is? Je hoeft niet per se een opleiding te volgen om alsnog zelf de boekhouding te kunnen doen. Er bestaan allerlei handige tools die je hiervoor kunt gebruiken. Zo zal een goed boekhouding programma deze taak voor elke ondernemer een stuk gemakkelijker maken. Dit zijn mijn favorieten:
e-Boekhouden.nl: geen boekhouding kosten voor starters!
e-Boekhouden maakt boekhouden en factureren begrijpelijk. Het is namelijk heel eenvoudig in gebruik en ook nog eens helemaal gratis voor startende ondernemers. Zo weet je zeker dat je geen geld uitgeeft aan een boekhouding programma dat niet voor jou werkt. Heb je vragen over hoe het systeem werkt, dan staat de e-Boekhouden klantenservice altijd voor je klaar. Zij hebben veel kennis van zaken en reageren vaak snel. Bovendien wordt dit boekhouding programma erkend door de Belastingdienst. Dat betekent minder kans op vervelende situaties wanneer er dan toch een keer controle plaatsvindt!
Moneymonk: lage boekhouding kosten voor iedereen
MoneyMonk is een ander bekend boekhouding programma voor ondernemers. Je kunt er je volledige administratie mee beheren, dus ook de gewerkte uren, reiskosten en andere uitgaven. Je upload bonnetjes gemakkelijk in het systeem, zelfs als je onderweg bent. En je kunt dit boekhouding programma zelfstandig óf samen met je boekhouder gebruiken. MoneyMonk wordt door gebruikers beoordeeld met een 9,8 als cijfer en biedt gratis persoonlijke opstartservice. Het aanmaken van een account is gratis, dus je kunt er op je gemak de boel verkennen. Ben je tevreden over je belastingaangifte en heb je alles goed ingevoerd? Dan kun je je aangifte gemakkelijk opslaan en naar de Belastingdienst versturen. Gewoon rechtstreeks vanuit MoneyMonk.
Informer: 30 dagen geen boekhouding kosten
De slogan van Informer luidt: “smart online boekhouden”. Alleen al daaraan kun je zien dat je van dit boekhouding programma gemak kunt verwachten. Er wordt bij Informer gebruikgemaakt van boekhoudrobots, om de processen te versnellen. Bovendien doe je dankzij deze tool aan duurzaam boekhouden, terwijl je toch de snelste toegang tot innovaties mag verwachten. Informer geeft je veel functies, maar wel tegen een eerlijke prijs. Bovendien mag je het 30 dagen gratis uitproberen. Zo ontdek je snel genoeg of dit boekhouding programma bij jou past.
Of kies je voor Excel boekhouding
Je hoeft natuurlijk niet per se een boekhouding programma aan te schaffen om je boekhouding op orde te houden. Veel (beginnende) ondernemers houden een Excel boekhouding bij. Wanneer je een handige template gebruikt, kun je handmatig je inkomsten en uitgaven invullen. Op die manier houd je je boekhouding Excel overzichtelijk en kun je er altijd zelf bij. Houd er wel rekening mee dat de handmatige boekhouding veel tijd zal kosten naarmate je bedrijf groeit. Dat is dan ook de reden dat veel ondernemers toch de voorkeur geven aan een boekhouding programma of een boekhouder inhuren.
Meest gestelde vragen over boekhouding kosten
Heb je nog vragen over de boekhouding en bijbehorende kosten? Lees dan even verder.
1. Is de boekhouding bijhouden verplicht?
Ja, de boekhouding bijhouden is in Nederland een verplicht onderdeel van het ondernemerschap. Het is belangrijk dat je kunt aantonen hoe jij aan je inkomsten en uitgaven bent gekomen, wanneer de Belastingdienst ernaar vraagt. Zorg er daarom voor dat je je boekhouding altijd op orde hebt.
2. Wat gebeurt er wanneer mijn boekhouding niet in orde is?
Heb je je boekhouding niet op orde en komt er iemand van de Belastingdienst bij je langs? Dan zal een belastinginspecteur vooral kijken of je wel begrijpt hoe het allemaal werkt. Dat is zijn voornaamste doel. Deze inspecteur komt niet per se langs om boetes uit te delen, alhoewel je die wel degelijk kunt krijgen. Maak je er echt een zooitje van, dan riskeer je een boete.
3. Hoe groot is de kans op controle van mijn boekhouding?
Krijg je bericht dat er een controle van de Belastingdienst zal plaatsvinden? Dan is dat waarschijnlijk steekproefsgewijs bepaald. De kans op een controle is vrij klein, maar het kan zeker voorkomen. Het lijkt erop dat de Belastingdienst elk jaar de focus op een andere branche legt. Is jouw branche aan de beurt, dan kan de Belastingdienst besluiten om jou een bezoekje te brengen. In de praktijk lijkt het erop dat starters vaker controle krijgen. Maak je als starter gebruik van een boekhouder of accountant, dan lijkt de kans op controle weer af te nemen.
3. Waar vind ik nog meer nuttige tips ondernemen?
Op www.oogvoorondernemers.nl natuurlijk! Je vindt nog tal van interessante blogartikelen onder het kopje ‘Blog’. Doe er je voordeel mee, want tips ondernemen zijn van belang voor elke ondernemer.
0 Reacties op "Efficiënt ondernemen? Bespaar op boekhouding kosten!"