Wat is ondernemend gedrag?
Als ondernemer gedraag je je anders dan wanneer je in loondienst bent. Je hebt immers alle verantwoordelijkheid en je zal regelmatig belangrijke beslissingen moeten nemen. Maar wat is ondernemend gedrag precies en hoe leer je het aan? Dat, en meer lees je in dit artikel. Zo kun jij nog meer uit het ondernemerschap halen, meer succes behalen en op die manier meer geld verdienen!
Google je ‘ondernemend gedrag betekenis’, dan lees je dat ondernemend zijn betekent dat je niet stil zit, maar bereid bent om tot actie over te gaan. Met een ondernemende mindset ga je meteen aan de slag. Dat klopt zeker, want van passief ondernemen is nog nooit iemand rijk geworden. Wil je iets bereiken, dan moet je er iets voor doen. Als ondernemer word je vrijwel gedwongen om de handen uit de mouwen te steken en verantwoordelijkheid te nemen. Als jij het niet doet, doet niemand het. Je hebt geen baas die je zorgen wegneemt of de belangrijkste knopen doorhakt bij beslissingen. Je moet dit allemaal zelf doen.
Verschil tussen ondernemend gedrag en ondernemerschap
Ondernemend gedrag of een ondernemende houding wordt ook wel aangetoond als ondernemendheid. Hoewel het lijkt op de term ondernemerschap, is het niet hetzelfde. Het verschil zit hem in het volgende:
- Ondernemerschap gaat om het runnen van een eigen onderneming;
- Ondernemendheid is de overkoepelende term voor houding en gedrag. Dit is een belangrijke voorwaarde voor ondernemerschap. Heb je een ondernemende houding, dan weet je waarde (geld, voldoening, erkenning) te creëren.
Veel mensen die ondernemend zijn, wijden zich vroeg of laat aan het ondernemerschap. Maar lang niet elke ondernemer vertoont ondernemend gedrag.
Waarom moet je ondernemend gedrag vertonen?
Om beter te worden in het ondernemen moet je de juiste mindset hebben. Een bedrijf runnen is niet gemakkelijk, want het vraagt om focus en hard werken. Ondernemend gedrag is daarbij van belang. Een echte ondernemer gedraagt zich immers naar wat hij of zij wil uitstralen en handelt naar de doelen die hij of zij wil bereiken. Het is belangrijk om ondernemend gedrag te vertonen, omdat het je verder helpt in het leven. Je leert besluitvaardiger te worden en daardoor tot actie over te gaan, maar ook om je verantwoordelijk op te stellen als je een fout maakt of wanneer je inziet dat dingen eigenlijk anders moeten gaan.
En dan nog even over het creëren van waarde. Zelfs wanneer je een kans ziet en deze benut, betekent het nog niet dat daar waarde uit voortvloeit. Levert jouw actie het effect op dat je ermee wilt bereiken, dan ontstaat er waarde. Kun je er bijvoorbeeld voldoende geld mee besparen, omzet mee maken of andere dingen mee teweegbrengen? Dan pas creëer je waarde. Waarde is overigens niet alleen in geld uit te drukken, maar kan ook te maken hebben met het blij maken van anderen (bijvoorbeeld klanten) en het creëren van meer vrijheid voor jezelf of je team.
Voorbeelden van ondernemende eigenschappen
Ben je ondernemend van aard, dan deins je niet terug bij het nemen van risico’s. Je bereid je zo goed mogelijk voor, schat je kansen in en waagt de sprong. Dit is natuurlijk heel spannend, maar je weet dat elk risico en elke investering heel veel kan opleveren. En daar doe je het voor. Zorg overigens altijd voor een plan b of c, zodat je door één mislukte poging niet al je zekerheid, geld of vrijheid overboord gooit. Ook moet je voldoende doorzettingsvermogen hebben, wat betekent dat je ook doorgaat wanneer je tegenslagen ervaart.
Wil je je meer focussen op het tonen van ondernemend gedrag? Bedenk dan eens of jij al veel ondernemende eigenschappen bezit. Voorbeelden zijn:
- Creativiteit
- Verantwoordelijkheid
- Lef
- Zelfstandigheid
- Besluitvaardigheid
- Doorzettingsvermogen
- Initiatiefrijk
- Verbeteringsgerichtheid
- Invoelend
Ontvankelijkheid en goed kunnen luisteren - Zelfreflecterend
- Leergierigheid
- Actief en doelgerichtheid
- Zelfverzekerdheid
Verder is het heel belangrijk om je financiën overzichtelijk te hebben. Weet wat je te besteden hebt en wat je uitgaven zijn. Alleen met een helder zicht op de financiële kant van je bedrijf kun je de beste resultaten behalen.
Welke kwaliteiten heeft een goede, ondernemende ondernemer?
De bovengenoemde eigenschappen vatten nog niet compleet samen waar een ondernemende ondernemer toe in staat is. Vaak is iemand met ondernemend gedrag dominant en heeft hij of zij het in zich om een ander te manipuleren. Je hoeft dit niet negatief op te vatten. Als ondernemer kun je nu eenmaal niet met iedereen bevriend zijn en moet je om jezelf en je bedrijf denken. Daarom moet je je mannetje (of vrouwtje) staan bij het maken van afspraken en overeenkomsten en is het belangrijk dat je jezelf toestaat geld te verdienen. Dat betekent dat je een tarief bepaalt waarmee je laat zien wat jij waard bent. Ook is het oké om eens ongevraagd je mening te geven of erg kritisch te zijn. Zo laat je zien wie je bent, wat je in je hebt en dat jij ook je mening klaar hebt staan.
Hier tegenover staat dan wel dat je doelgericht bent, een visie creëert en nauwkeurig te werk gaat. Je bent organiserend, houdt een open mindset en benadert problemen op een positieve manier. Als iemand jou kritiek geeft, dan probeer je daar een positieve boodschap uit te halen en je blijft altijd nadenken over de toekomst van je bedrijf. Als ondernemer ben je simpelweg ‘iemand die het gewoon doet’.
Ondernemend gedrag: voorbeelden uit de praktijk
Voorbeelden van bedrijven die goed zijn in het vertonen van ondernemend gedrag zijn Apple, Shell en Audi. Zij zien kansen en spelen hier direct op in. Steve Jobs zegt dat het belangrijk is om kansen te zien in je eigen tegenslagen. Dat is een mooi voorbeeld van ondernemend gedrag. Als je in staat bent om negatieve gebeurtenissen onder de loep te nemen en te zien wat je ervan kunt leren, kan elke fout of tegenslag een kans worden.
Paul Graham vertelt: “Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven.” Het is daarom belangrijk om te bepalen waar jij de voorkeur aan geeft. Als ondernemer ben je bereid een stap extra te zetten en alles uit de kast te halen. Het gaat namelijk om je eigen onderneming en die staat of valt met jouw inzet. Een klap in het gezicht is niet prettig, maar houd je wel scherp en vraagt om flexibiliteit van jou als ondernemer. Het is de kunst om jezelf te trainen op ondernemend gedrag en steeds beter om te leren gaan met het onverwachtse.
Volgens Thomas Edison ligt de waarde van een idee in het gebruik ervan. Dat betekent dat niet het idee het meest belangrijk is, maar de manier waarop een idee wordt geïnterpreteerd, opgepakt en uitgevoerd. Ben je actief, doelgericht, besluitvaardig en heb je lef? Dan ben jij iemand met ondernemend gedrag. Dan ben jij precies diegene die zorgt dat de dingen gebeuren en op die manier maak je het verschil. Niet alleen in je eigen leven en je eigen bedrijf, maar ook in de wereld.
Valkuilen van ondernemend gedrag
Er zitten ook valkuilen aan het tonen van ondernemend gedrag. Voorbeelden zijn dat je actie onderneemt zonder eerst goed na te denken of dat je niet goed reflecteert. Dit is niet verstandig, eerder roekeloos. Kansen kunnen hierdoor misgaan en dat is zonde. Een ander voorbeeld is denken dat iedereen net zo ondernemend is als jij. Iedereen is anders, dus je moet je verwachtingen soms bijschaven. Merk je vaak weerstand in je communicatie of omgang met anderen, denk dan goed na of je wel genoeg rekening met hen houdt.
Ondernemend gedrag; hoe leer je dat?
Vertoon je ondernemend gedrag, dan zie je kansen, grijp je die kansen, creëer je nieuwe dingen en neem je risico’s voor eigen rekening. In principe hoef je geen ondernemer te zijn om ondernemend gedrag te vertonen. Veel mensen hebben karaktereigenschappen die hierop aansluiten, terwijl zij geen ondernemers zijn. Die eigenschappen kunnen heel waardevol zijn. Niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook op het werk. Hiermee heb je een voorsprong op concurrenten, kun je de motivatie verhogen van de mensen om je heen en voorkom je dat je vastroest op een bepaalde plek of in bepaalde patronen. Dit is het stappenplan naar het vertonen van ondernemend gedrag:
- Bekijk waar kansen liggen en pak die;
- Bedenk oplossingen voor dingen die misgaan en doe dit op een positieve manier;
- Bedenk waar jij blij van wordt, wat jou motiveert en richt je daarop;
- Bedenk hoe je verder kunt komen, maak toekomstplannen en stel doelen vast.
Videocursus: alles over het ondernemerschap van a tot z!
Wie niet van nature ondernemend is aangelegd, kan dit gelukkig leren. Bijvoorbeeld met de videocursus alles over het ondernemerschap van a tot z! Ik heb deze cursus zelf ontwikkeld en reeds met veel succes toegepast. Vele ondernemers hebben de cursus gevolgd om een goede start te maken met hun eigen bedrijf. Je hoeft namelijk niet alles zelf uit te zoeken. Ik heb alle basiskennis en –informatie al voor je verzameld en verwerkt in deze leuke, interessante en leerzame videocursus.
Ga naar de videocursus en begin vandaag nog met het creëren van de juiste basis voor het ondernemerschap. Doe er je voordeel mee!
0 Reacties op "Ondernemend gedrag kun je aanleren; tips en voorbeelden!"