• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Een eigen bedrijf beginnen: dit is hoe je het aanpakt!

ingovandriel
  | 
24 september 2021

Een eigen bedrijf beginnen 

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Toch zijn er steeds meer mensen die het risico nemen en ervoor gaan. Hoe start je een eigen bedrijf? En hoe start je een bedrijf als kind? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht. Lees maar mee! 

Waarom een eigen bedrijf beginnen? 

Maar waarom een eigen bedrijf? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is de voornaamste reden voor ondernemers dat zij liever eigen baas zijn en dingen op hun eigen manier willen doen. Wanneer je voor een baas werkt is dat niet altijd mogelijk. Veel werkgevers geven hun werknemers niet zoveel vrijheid. Bovendien bepaal je als eigen baas zelf hoe je dagen eruitzien. Dit betekent overigens niet dat je niets hoeft uit te voeren. Zzp’ers (of freelancers) werken vaak nog harder dan mensen in loondienst. Het is vooral de flexibiliteit, die het zo mooi maakt. Je hoeft niet op vaste tijden online in te klokken of ergens aanwezig te zijn. Je bepaalt zelf hoe laat je je afspraken maakt en welke taken je eerst uitvoert. En dat geeft een hoop vrijheid! 

Voordelen van een eigen bedrijf starten 

Hoe start je een bedrijf, zonder al na korte tijd met de handen in het haar te zitten en geldzorgen te krijgen? Door je goed voor te laten lichten, natuurlijk. Om je een beter beeld te geven van het totaalplaatje van het ondernemerschap, heb ik een aantal voordelen op een rijtje gezet. 

Met een eigen bedrijf speel je bovendien sneller in op trends, verdien je gemiddeld meer dan mensen die in loondienst werken en kun je echt je eigen koers varen. Het is jouw bedrijf, dus jij bepaalt welke richting je op wilt in de toekomst. Het is met een eigen onderneming ook mogelijk om extra te sparen voor later. Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioenopbouw. Waar een werkgever dat normaal gesproken voor je regelt, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk om dit op te bouwen.  

Een eigen onderneming geeft overigens meer balans tussen werk en privé, omdat je vaak files kunt ontwijken, eventueel vanuit huis kunt werken en op belangrijke familiedagen een dagje vrij kunt nemen. Hier tegenover staat natuurlijk wel dat je op andere dagen extra hard moet werken, maar dat heb je ervoor over. En geeft het niet stiekem een ontzettende kick om te vertellen dat je voor jezelf begint? Menig mens is daar jaloers op, omdat niet iedereen het aandurft om die sprong te wagen en zijn of haar dromen achterna te gaan! 

Nadelen van een eigen bedrijf starten 

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het starten van een eigen bedrijf. Anders had iedereen het inmiddels wel gedaan! De meest bekende nadelen hebben te maken met risico en geld. Zo neem je een flink risico door je vaste contract op te zeggen bij een baas en volledig voor jezelf te gaan werken. Is er een dag geen werk, dan komt er geen geld binnen. Dat is anders dan bij een baas. Daar heb je een contract waarin staat dat je doorbetaald krijgt. Dat geldt ook voor ziekte- en vakantiedagen. Daarom brengt ondernemen veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet zelf potjes maken om te sparen voor zulke dagen. Dan kun je die openen wanneer het nodig is.  

Als ondernemer bouw je niet standaard pensioen op, dus het is van belang dat je onderzoek doet naar een manier van pensioen opbouwen die bij jou past. Je zou kunnen beleggen of je kunt zelf geld apart zetten op een spaarrekening. Houd hierbij wel rekening met de inflatie: spaargeld wordt naar verwachting elk jaar minder waard. Het zou daarom best kunnen dat jouw gespaarde €20.000 over een jaar of tien nog maar de helft waard is. En vergeet je de verzekeringen niet? Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd. Ben je niet verzekerd, dan kun je voor grote problemen komen te staan. Je zou daarom op z’n minst een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een (bedrijfs-)aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten om ervoor te zorgen dat je vroeg of laat niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Een ander nadeel? Je hebt weinig tot geen collega’s. In elk geval in het begin. En dat kan best weleens eenzaam zijn. Ben je goed in alleen zijn en werk je het liefst zelfstandig, dan is dit vast geen enkel probleem voor jou. Misschien zie je het in dat geval juist als een voordeel. Ben je wel graag onder de mensen, dan kun je eens vragen of iemand een dagje samen wil werken of je kunt een leuk restaurant of cafeetje opzoeken waar je met je laptop plaatsneemt. Daar raak je vast vanzelf met iemand aan de praat. Er zijn ook werklocaties waar zzp’ers uit alle branches zo nu en dan terecht kunnen om ‘samen’ te werken. Dit is bovendien een kans om je netwerk uit te breiden! 

Hoe start je een eigen bedrijf? 

Nu je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen hebt, heb je vast en zeker een duidelijker beeld. Ben je er klaar voor en zie je het wel zitten? Dan wil je nu antwoord op die grote vraag: ‘Hoe start ik een bedrijf?’ Er zijn een aantal dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden: 

  • Bedenk een goed idee: wat ga je precies doen? Welke naam krijgt jouw bedrijf? En welke rechtsvorm hoort hierbij? 
  • Stel een ondernemingsplan op: bedenk welke doelen je wilt realiseren en hoe je dat gaat doen. Werk dit zo nauwkeurig mogelijk uit, ook al zal het er in de praktijk misschien anders aan toe gaan. Hoe duidelijker je de stappen in kaart brengt, des te meer vertrouwen je in jezelf en de mogelijkheden van je bedrijf zult hebben. Bij de videocursus je eigen bedrijf starten krijg je ook een blauwdruk van een ondernemingsplan die je kunt gebruiken voor de start van jouw eigen bedrijf. Via de onderstaande link ga je direct naar de cursus; 
  • Maak een financieel overzicht: hoeveel geld moet er minimaal binnenkomen om alle kosten (zowel privé als zakelijk) te kunnen dekken? En hoeveel arbeid moet je daarvoor verrichten per maand? Is dat haalbaar of moet je een hoger uurtarief vaststellen? Weet dat het uurtarief van een zzp’er altijd hoger is dan van iemand in loondienst. Dat komt doordat jij nog alle verzekeringen, kosten en je pensioenopbouw moet regelen van dat geld; 
  • Denk na over de administratie: de administratie van een eigen bedrijf is best een klus. Bedenk daarom goed of je hier zelf tijd aan wilt besteden of dat je bereid bent wat geld neer te leggen, zodat een ander het voor je doet; 
  • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel: leg je bedrijfsnaam en idee vast bij de KvK, want dan kan het écht beginnen. Elk bedrijf in Nederland is hier geregistreerd. Hoe dat precies werkt, kun je lezen in dit artikel over ‘Inschrijven bij de KvK’; 
  • Download de handige checklist: speciaal voor startende ondernemers heb ik een handige checklist gemaakt. Hierin staat exact waaraan je moet denken als je besluit om je eigen bedrijf te starten. Je kunt hem op deze pagina aanvragen.

Hoe start je een bedrijf als kind? 

Ben je nog geen 18 jaar? Dan is het evengoed mogelijk om ondernemer te worden. Dus hoe start je een bedrijf als kind? Vertel allereerst thuis en op school wat je van plan bent. Het helpt enorm als volwassenen met je meedenken over de mogelijkheden en sturing geven. Bekijk daarna of er wel een markt is voor het idee wat jij hebt. Op die manier kom je erachter of er mensen zitten te wachten op jouw idee en of je kans maakt om succesvol te worden. Zijn er al veel aanbieders voor jouw product of dienst en kun je je niet onderscheiden van de rest? Dan is je idee misschien niet winstgevend. 

De volgende stap is bepalen wie jou aan klanten en geld kan helpen. Hoe ga je je doelgroep bereiken? En hoe kom je aan geld als je een investering moet doen? Is je familie bereid om bij te springen? Als dat zo is, moet je ook weten of het haalbaar is om die investering op korte termijn terug te betalen. Maak hier goede afspraken over met elkaar. Crowdfunding is hiervoor een goed alternatief. Ben je nog geen 18 jaar, dan heb je bovendien toestemming nodig van je ouders/verzorgers om bepaalde aankopen te doen of contracten af te sluiten die met je bedrijf te maken hebben. 

Kinderbijslag die je ouders voor jou ontvangen, wordt overigens niet beïnvloed door hoeveel geld jij als ondernemer verdient. Val je onder het oude studiefinancieringsstelsel of doe je mbo, dan is er een grens die aangeeft wat je maximaal mag verdienen. Ga je daar overheen, dan heb je wellicht geen recht meer op studiefinanciering. Zoek dit via DUO goed uit voor jezelf. 

Ondernemen van A tot Z: volg de videocursus! 

Ben je er klaar voor om alles te leren over het ondernemerschap? Volg dan mijn videocursus waarin je van A tot Z leert hoe ondernemen in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Na het volgen van deze cursus weet ik zeker dat jij er helemaal klaar voor bent. Ik heb de cursus namelijk zelf ontwikkeld! Al mijn kennis en ervaring heb ik gebruikt om van deze videocursus een groot succes te maken en om de vraag ‘hoe start ik een bedrijf?’ zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo kunnen toekomstige ondernemers zoals jij een vliegende start maken! 

Artikel uit de categorie:
Eigen bedrijf starten

0 Reacties op "Een eigen bedrijf beginnen: dit is hoe je het aanpakt!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos