• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Boekhouden met een boekhouder zzp: is dat beter?

ingovandriel
  | 
3 januari 2022

Als ondernemer kom je er niet onderuit: je boekhouding en administratie moeten op orde zijn. Daarom is het belangrijk om dit onderdeel serieus te nemen. Gelukkig bestaat er zoiets als een boekhouder zzp. Dit is een boekhouder die je als zzp’er inschakelt, zodat hij of zij deze taken uit handen kan nemen. Of zo’n boekhouder voor zzp ook iets is voor jou, help ik je graag ontdekken. Dan weet je meteen of jij binnenkort een boekhoudkantoor moet inschakelen. Lees maar mee! 

Wat doet een boekhouder precies?

Stel je voor dat je een boekhouder zzp in de arm neemt, wat doet zo iemand dan precies? Een boekhouder is dan verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw bedrijf en (als het goed is) ook voor die van andere bedrijven. Een boekhouder draagt zorg voor de btw-aangiftes die elk kwartaal én elk jaar gedaan moeten worden. Ook helpt hij of zij jou door een jaarrekening en jaarbalans op te maken aan het eind van elk boekjaar. 

Een boekhouder zzp werkt meestal op een boekhoudkantoor, maar hij of zij kan dit ook als freelancer vanuit huis doen. Het is ook mogelijk om de betaling van facturen uit te besteden aan een boekhouder. Veel beginnende ondernemers doen dit liever zelf. Groeit je bedrijf uiteindelijk steeds sneller, dan kun je dit onderdeel altijd nog uitbesteden. Dan komen er ook provisies, budgetten en andere financiële zaken bij. 

De voordelen van een boekhouder zzp

Een goede boekhouder zzp is betrouwbaar, zelfstandig, nauwkeurig, heeft analytisch inzicht, kan objectief zijn en werkt met de juiste boekhoudprogramma’s. Daar ervaar jij als ondernemer vele voordelen door: 

✅ Je hebt geen boekhoudprogramma zzp nodig als jij je boekhouding uitbesteedt; 

✅ Een boekhouder zzp heeft veel kennis en ervaring en maakt daardoor minder snel fouten; 

✅ Je bent op deze manier veel minder tijd kwijt aan je boekhouding 

✅ Een boekhouder voor zzp kan je ook informeren en adviseren over andere zaken in het ondernemerschap; 

✅ Je kunt eventueel langsgaan bij je boekhouder op zijn/haar boekhoudkantoor om de btw-aangiftes en andere werkzaamheden samen te bespreken. 

De nadelen van een boekhouder zzp

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te benoemen als het gaat om een boekhouder zzp. Houd hier ook rekening mee: 

❌ Een boekhouder zzp kost geld. Verdien je nog vrijwel niets met je onderneming, dan is dit best een kostenpost. Onthoud wel: een goede boekhouder zzp verdient zichzelf terug en is je geld dubbel en dwars waard; 

❌Je hebt geen volledig inzicht in hoe de stukken worden ingediend en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Zeker als leek krijg je op deze manier weinig mee van dit onderdeel van je onderneming; 

❌ Als je boekhouder zzp een fout maakt, blijf jij de verantwoordelijke. Daarom is het belangrijk dat je een boekhouder voor zzp kiest die professioneel en betrouwbaar is. 

Hoe werkt boekhouden met een boekhouder zzp?

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat boekhouden met een boekhouder zzp vrij eenvoudig is. Tenminste, als je een goede boekhouder inschakelt. Hij of zij zal je elk kwartaal vragen om je inkoop- en verkoopfacturen op te sturen of langs te brengen. Vervolgens wordt er een aangifte ingevuld die jij nog even moet controleren.  

Na akkoord wordt deze voor je ingediend bij de Belastingdienst. Je krijgt dan vanzelf bericht vanuit de Belastingdienst over het eventueel te betalen of ontvangen bedrag aan btw. Aan het eind van het jaar wordt er een jaarrekening en balans opgemaakt door je boekhouder zzp. Ook deze dien je te controleren. Behalve de controle heb je zelf weinig taken met een boekhouder zzp. 

Liever zelf alles regelen? Kies voor boekhouden online! 

Doe je toch liever zelf de boekhouding en vertrouw je meer op jouw eigen skills als boekhouder zzp? Dat kan ik ook begrijpen. Een boekhoudkantoor is niet voor elke ondernemer de meest voor de hand liggende keuze. Je kunt de boekhouding gelukkig ook zelf doen. Hoe? Dankzij tools voor boekhouden online!  

Mijn favoriete boekhouden online tools voor zzp’ers

Wanneer je je boekhouding zelf regelt, hoef je dat echt niet in een Excel bestandje te doen. Dit is vrij veel (handmatig) werk en bovendien overbodig. Er zijn handige boekhoudprogramma’s die een groot deel van het werk automatiseren. Ook kun je de klantenservice inschakelen wanneer je ergens tegenaan loopt. Wel zo fijn! Ik heb mijn favoriete online boekhoudprogramma’s op een rijtje gezet. Je hebt daarbij geen boekhouder zzp of boekhoudkantoor meer voor nodig. Doe er je voordeel mee! 

e-Boekhouden

Met e-Boekhouden.nl kun je boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt. Het is bovendien helemaal gratis voor startende ondernemers en het is gemakkelijk in gebruik. e-Boekhouden noemt haar eigen programma ‘ongekend eenvoudig’ en dat is precies wat je als ondernemer wilt.  

Een eenvoudig te gebruiken programma dat ondersteund wordt door een deskundige helpdesk. Mocht je dan toch vragen hebben, dan weet je dat je die ergens kunt stellen (en dat je een goed antwoord mag verwachten). Deze boekhoud tool is erkend door de Belastingdienst en daardoor een heel geschikte tool voor boekhouden online. Het maakt niet uit je net begint met ondernemen of dat je al een tijd meedraait. Dankzij e-Boekhouden is het voor iedereen begrijpelijk. 

Informer

Dit programma maakt boekhouden online mogelijk voor elke ondernemer. Het werkt snel, met de beste boekhoudrobots en het besteedt aandacht aan duurzaam boekhouden. Wil je razendsnel factureren op een veilige manier? Houd je ervan als banktransacties automatisch verwerkt worden in een boekhoudprogramma en regel jij je btw-aangifte graag in een paar minuten van je tijd? Informer is zo’n programma waarbij er niet alleen met je meegedacht wordt, maar waar ook voor jou gedacht wordt. Lekker geautomatiseerd dus! 

Lijkt dat jou wel wat en wil je vooral een programma dat snel werkt? Dan kun je Informer 30 dagen gratis uitproberen, om te ontdekken of het ook werkt voor jou. Bovendien krijg je real-time inzicht in je financiële zaken wanneer je dit boekhoudprogramma gebruikt. Zo wordt boekhouden online nog interessanter! 

MoneyMonk

Hiermee beheer je jouw volledige administratie en kun je boekhouden online, zonder gedoe. MoneyMonk bewaart al je gewerkte uren, bonnetjes en andere transacties. Het maakt het bovendien mogelijk om samen met een boekhouder zzp te werken. Begin je net en heb je geen boekhouder zzp in de arm genomen? Maak dan gebruik van de gratis opstartservice om het boekhouden onder de knie te krijgen.  

Het is een alles-in-een boekhoudprogramma voor zzp’ers en een account aanmaken is gratis. Bovendien krijgen startende ondernemers korting op hun abonnement. Dan heb je eerst de tijd om te groeien met je bedrijf, voordat je de standaardprijs gaat betalen. 

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de kosten voor een boekhouder zzp of wil je zelf wellicht boekhouder worden? Hieronder staan de meest gestelde vragen met het bijbehorende antwoord. 

1. Wat zijn de gemiddelde boekhouder kosten? 

De gemiddelde boekhouder kosten liggen tussen de €40 en €80 per uur. Afhankelijk van hoeveel uur een boekhouder zzp bezig is voor jouw onderneming, kun je berekenen hoeveel geld je eraan kwijt bent. Toch zou je niet op boekhouder kosten moeten besparen. Tijd is geld, zoals je weet. Als jij veel tijd én energie overhoudt door de boekhouding uit te besteden, dan is een boekhouder zoeken nog altijd interessanter dan zelf boekhouden online.  

Tenzij je erover nadenkt om jezelf te specialiseren. Wil je boekhouder worden, dan investeer je uiteraard in een opleiding. Daarna kun je wel alles zelf en hoef je nooit meer boekhouder kosten te betalen. Het is dus net wat jij prettig vindt en wat jij op de korte en lange termijn de moeite (en het geld) waard vindt. 

2. Hoe kan ik zelf boekhouder worden?

Wil je zelf boekhouder worden? Ambitieus! Boekhouden online maakt boekhouden voor veel ondernemers al laagdrempelig en eenvoudiger. Toch kun je veel meer boekhouder kosten besparen wanneer je zelf boekhouder zzp bent. Bovendien maak je een boekhouder zoeken zo ook overbodig. 

Boekhouder worden doe je door een bacheloropleiding accountancy-fiscaliteit of boekhouden te volgen. Een economische masteropleiding is ook een goede vooropleiding. Heb je geen tijd of zin om weer jaren naar school te gaan? Volg dan de praktijkopleiding Boekhouden van de NHA. Deze duurt 6 maanden en leert je alles wat je moet weten om je eigen boekhouding te beheren! 

3. Waar kan ik het beste naar een boekhouder zoeken?

Ken je andere ondernemers? Vraag hen dan wie hun boekhouder zzp is. Zo krijg je direct een idee van de ervaringen van anderen. Dit kan helpen in het maken van een keuze. Je kunt ook een boekhouder zoeken op het internet, maar via via werkt vaak beter. Bovendien is niet elke boekhouder voor zzp geschikt voor elke ondernemer. Je moet ook een klik hebben met diegene, wil het werken op de lange termijn. Mijn advies is daarom om in je directe kring rond te vragen en op die manier een boekhouder te zoeken. 

Artikel uit de categorie:
Eigen bedrijf starten

0 Reacties op "Boekhouden met een boekhouder zzp: is dat beter?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Oogvoorondernemers. - Powered by Maatos